Neděle , 27. 11. 2022

Artur

Zapékaný květák s bramborami. Uvidíte, že si ho oblíbíte

Obalovaný květák nebo květák jako mozeček. Kdo by neznal tyto dva nejzákladnější recepty z květáku. Pokud už vám ale podobně připravený květák leze i ušima, zkuste ho zpracovat novým způsobem.
zapékaný květák
Uvidíte, že zapékaný květák vás nadchne.

Tento recept na zapékaný květák z jednoho pekáče vám poslouží jako inspirace pro skvělou a nenáročnou teplou večeři, která zasytí celou rodinu. A navíc si zaručené pochutnáte. Nesmažená varianta této zeleniny je o hodně zdravější a přitom s ní můžete kouzlit donekonečna.

TIP: Přípravu tohoto receptu urychlíte tak, že si brambory dáte uvařit den předem. Další možností je uvařit je v tlakovém hrnci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejoblíbenější recepty z květáku. Který je váš top?

Důvody, proč byste měli jíst více bílých potravin. Jakou moc má květák, tofu nebo česnek?

Zapékaný květák s bramborami

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    ks
    střední květák
  • 2
    2
    ks
    velké cibule
  • sůl a pepř
  • 100
    100
    g
    dušené vepřové šunky
  • 100
    100
    g
    eidamu 45%
  • 1
    1
    kelímek
    smetany na vaření
  • 3
    3
    ks
    vejce M
  • 1
    1
    lžíce
    slunečnicového oleje
  • 1
    1
    lžíce
    bramborového škrobu
  • 500
    500
    g
    brambor

Postup:

  1. Začneme bramborami, které si uvaříme ve slupce. Nerozváříme je úplně, necháme je trochu pevnější. Následně je odložíme stranou a necháme úplně vychladnout.

  2. Květák si očistíme a nakrájíme na větší růžičky. Dáme do hrnce s trochou soli a vaříme asi 15 minut. Po uvaření slijeme a necháme vychladnout. Zchladlý květák nahrubo nakrájíme.

  3. Cibuli si nakrájíme nadrobno a šunku na kostičky. Na větší pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme cibuli. Asi po minutě přidáme šunku a společně smažíme, dokud šunka nepustí šťávu a cibule trochu nezhnědne. Poté přisypeme nakrájený květák, osolíme a opepříme. Ingredience společně prohřejeme, aby se chutě spojily.

  4. V misce si promícháme bramborový škrob, sůl, pepř a smetanu na vaření. Přidáme vejce a promísíme metličkou. Eidam si nastrouháme nahrubo a přidáme ho do vaječné směsi.

  5. Připravíme si zapékací misku. Dno poklademe na plátky nakrájenými bramborami. Následuje směs květáku a šunky s cibulí. Vše zalijeme směsí z vajec se sýrem. Snažíme se, aby byl sýr rovnoměrně rozprostřený.

  6. Mísu vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 35 minut. Podáváme posypané čerstvou petrželkou. Uvidíte, že zapékaný květák si po prvním soustu najde místo ve vaší kuchyni.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek