Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?

Tradiční koláče, to je lahoda! Na rozdíl od původně maďarského trdelníku, který ve všech větších městech nabízí turistům jako místní specialita, jsou koláče opravdu naše. Dnes pro vás máme léty a generacemi ověřený recept z Moravy na jednoduché a rychlé koláče, po kterých se u vás doma jen zapráší.
koláče
Recept na pravé moravské koláče. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Mimochodem, u zahraničních návštěv určitě zabodujete makovými koláči. V mnoha evropských zemích se na konzumaci máku dívají skrz prsty, protože tamní obyvatelé mají zafixováno, že z makovic se vyrábí opium. To je sice pravda, ale jde o jiný kultivar máku než ten, který se běžně pěstuje v Evropě. Recept na makovou náplň vám každopádně přinášíme také.

Na koláčové těsto budete potřebovat

  • 1,2 kg hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 400 ml oleje
  • 100 g cukru krystal
  • 4 vejce
  • 2 droždí nebo odpovídající dávka domácího kvásku
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 prášky do pečiva

Příprava

Příprava koláčového těsta je tak jednoduchá, jak to jen jde. Všechny suroviny zpracujte v jedné dostatečně velké míse. Vzhledem k tomu, že jde o pořádnou porci těsta, uděláte nejlépe, když použijete mixér nebo kuchyňského robota. I když nemusíte čekat na vykynutí, je dobré nechat zpracované těsto pár minut odpočinout.

Z těsta vytvarujte koláčky požadované velikosti. Uprostřed koláče by měla být jamka na náplň. Jamku můžete snadno vymáčknout dnem menší skleničky nebo hrnečku. Pokud chcete, aby vaše koláče vypadaly profesionálně, můžete naopak zarolovat kraje tak, aby na nich byla větší vrstva těsta. Pokud jde o náplň, existuje řada variant. Dvě nejběžnější vám představíme.

V obou případech se koláče pečou v troubě předehřáté na 180 °C, doba pečení záleží hlavně na jejich velikosti. Obvykle jde o 10 minut u těch velmi malých o velikosti svatebních koláčků až po půl hodinu u koláčů velikosti frgálu. Většinou stačí 15-20 minut.

Makové koláče

Na makovou náplň si připravte:

  • 800 ml plnotučného mléka
  • 400 g mletého máku
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Mléko si na mírném plamenu přiveďte k varu a rozmíchejte v něm mák s cukrem a máslem. Směs míchejte, dokud nezačne houstnout podobně, jako houstne pudink. Až se tak stane, odstavte hrnec z plotny a nechte trošku vychladnout. Chvíli předtím, než se maková náplň ochladí na pokojovou teplotu, je nejvyšší čas naplnit s ní koláče.

K TÉMATU  Tradiční velikonoční nádivka s jarními kopřivami

Tvarohové koláče s povidly

Tvarohové koláče jsou ještě jednodušší, budete na ně potřebovat:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 2 vaječné žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • povidla, nejlépe domácí

Tvaroh pořádně rozmíchejte se žloutky, nejlépe v mixéru, a zapracujte do něj cukr. Hotovou hmotou vyplňte jamky v koláčovém těstě. S trochou šikovnosti se vám podaří nechat uprostřed místo, kde nebude žádný tvaroh. Tam přijdou povidla. Pokud máte tvaroh všude, nevadí. Povidla mohou přijít i na slabou vrstvu tvarohu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sypaný jahodový koláč, jaký jste ještě neochutnali! Jednoduchý a skvělý

Vanilkový koláč s krémem ze zakysané smetany. Výborná volba ke kávě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek