Domů » Recepty » Slaná jídla » Zapečené brambory, jak je neznáte. Zkuste a zamilujte se!
Recepty Slaná jídla

Zapečené brambory, jak je neznáte. Zkuste a zamilujte se!

zapečené brambory
Brambory se nemusí jenom vařit. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Zapečené brambory na různý způsob patří k rychlým a velice chutným pokrmům, které má rád snad každý. K bramborám můžete přidat v podstatě jakékoliv ingredience, které máte rádi, a vykouzlit tak s malou obměnou pokaždé nové, originální, a hlavně dobré jídlo, kterým se nemusíte bát pohostit i návštěvu.

Zkoušeli jste už někdy zapečené brambory s mletým masem, paprikou a rajčaty? Pokud ne, vyzkoušejte náš dnešní recept a uvidíte, že se po vašem výtvoru jen zapráší!

Potřebné suroviny na zapečené brambory

Abyste si mohli zapečené brambory podle našeho receptu připravit třeba ještě dnes, budete potřebovat:

  • 900 g mletého masa
  • přibližně 3 brambory (pokud jsou větší)
  • 2 větší rajčata
  • 2 větší cibule
  • přibližně 5 paprik (v závislosti na velikosti)
  • 160 ml zakysané smetany
  • 200 g sýra,
  • česnek,
  • sůl, a
  • pepř.

Postup

Nejprve oloupejte brambory, očistěte je od případných klíčků nebo zahnědlých částí a dobře je omyjte. Poté je nakrájejte na plátky. Stejně tak omyjte a očistěte i další zeleninu uvedenou v receptu. Když máte zeleninu takto připravenou, vezměte hlubší pekáč nebo zapékací mísu, nádobu vyložte alobalem a dobře jej uhlaďte tak, ať pokrývá celý vnitřek pekáče nebo mísy.

Alobal poklaďte nejprve plátky brambor, které osolte a opepřete. Na plátky brambor položte na kolečka nakrájené papriky. Připravená kolečka paprik použijte jako mističky, do nichž napěchujte mleté maso.

Nahoru na maso rozložte plátky rajčat, a nakonec je potřete zakysanou smetanou, kterou můžete pro získání výraznější chuti předem smíchat s česnekem, osolit a opepřit.

Vše máte připraveno, teď už je třeba pokrm jen zapéct. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte přibližně po dobu 30 až 35 minut. Čas zapékání nelze stanovit úplně přesně, závisí na vlastnostech vaší trouby a vašich zkušenostech s ní z předchozího používání.

Pokud jste měli k dispozici pouze sýr vcelku, nastrouhejte ho na struhadle. Pokud jste koupili sýr již strouhaný, je ihned připraven k použití. Po uplynutí prvních 30 až 35 minut pekáč nebo mísu vytáhněte z trouby, pokrm posypejte po celém povrchu sýrem a dejte dopéct zhruba na 10 až 15 minut. Sýr by měl být upečený dozlatova.

Když máte hotovo, vypněte troubu, vyjměte zapečené brambory a nechte je chvíli odstát. Poté je rozdělte na jednotlivé porce a podávejte například se sterilovanou okurkou, rajčatovým nebo okurkovým salátem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě

Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Přidejte svůj názor