Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Špaldové mrkvánky s domácími jablečnými povidly

Sladká leč poměrně zdravá pochoutka k nedělní kávě – to jsou mrkvánky z jednoduchého těsta v kombinaci se skvostnými doma připravenými povidly z jablek.
mrkvánky
ilustrační obrázek

Mrkev vždy patřila v Čechách k hojně pěstovaným plodinám, proto není divu, že si našla cestu i do sladké kuchyně. Zatímco mrkvové dorty a muffiny stále ještě u mnoha lidí vyvolávají povytažené obočí, mrkvánky či mrkvance nebo zkrátka mrkvové rohlíčky tu mají dlouholetou tradici. Připravte si je i vy s tímto receptem a vyzkoušejte k nim skvělá domácí jablečná povidla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zeleninová placka pro teplou i studenou večeři

Mrkev a zrak, 3 litry vody denně a další omyly a mýty, kterým stále věříme. Pojďme si v tom udělat jednou provždy jasno!

Špaldové mrkvánky

porce
g / porce
Ingredience:
  • 5
    5
    větších jablek
  • 250
    250
    g
    krystalového cukru
  • 300
    300
    g
    jemně mleté špaldové mouky
  • 200
    200
    g
    mrkve
  • 160
    160
    g
    másla
  • 1
    1
    špetka
    soli
  • 2
    2
    lžíce
    kvalitního bílého jogurtu
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    vejce M
  • 2
    2
    lžíce
    moučkového cukru

Postup:

  1. Jablka oloupejte a zbavte se jádřince. Nakrájejte je na menší kostky a dejte na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C. Po zhruba deseti minutách přisypte krystalový cukr a vařečkou promíchejte. Za občasného promíchání pečte tak dlouho, dokud není z jablek hustá kaše, trvá to dalších asi 20 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte chvilku zchladnout.

  2. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Z povoleného másla dejte asi jednu polévkovou lžíci stranou a zbytek promíchejte s prosátou špaldovou moukou, vanilkovým cukrem, špetkou soli a bílým jogurtem. Ručně vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte asi na 1 hodinu do lednice.

  3. Tuhé těsto rozválejte na tlustší plát, ze kterého vykrajujte trojúhelníky. K základně dejte asi jednu polévkovou lžíci jablečných povidel a následně trojúhelník srolujte směrem ke špičce. Takto připravené mrkvánky skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a poté pečte při 170 °C dozlatova – trvá to asi 10 minut.

  4. Bezprostředně po vytažení z trouby pomažte mrkvánky rozpuštěnou polévkovou lžící másla a posypte je moučkovým cukrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek