Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Bábovky na jarní dny. Jakou si připravíte vy?

Pokud máte rádi sladké, konkrétně bábovky, jaro je nejlepší doba, kdy se do pečení pustit. Venku je krásně, tak proč si neudělat nějakou lahůdku a vzít ji si s sebou ven. Může to být do parku, na túru, nebo jen tak ke kávě do pergoly u domečku. Záleží jen na vás, kde a s kým si bábovku vychutnáte. Hlavní je si užít přicházející jaro se svými blízkými a něčím dobrým v žaludku.
bábovky
Bábovky jsou tradičním a velice chutným dezertem. (foto: 123RF)

Mramorová bábovka

Tento typ bábovky se skládá z těch nejzákladnějších surovin a její příprava vám opravdu mnoho času nezabere.

Budete potřebovat:

  • 250 g másla,
  • 4 vejce,
  • ½ hrnku mléka,
  • ½hrnku hladké mouky,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 sáček vanilínového cukru,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 1 sáček prášku do pečiva,
  • špetka soli.

Pokud doma hladkou mouku nenajdete, nebo zrovna chybí, nebojte se ji zaměnit moukou polohrubou, sice nedosáhnete tak jemné a dokonalé chuti, ale žádná katastrofa se taky nestane.

Postup přípravy:

  1. Rozměklé máslo smíchejte s mletým a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce po jednom a dobře promíchejte.
  2. V jiné míse smíchejte mouku se solí a práškem do pečiva.
  3. Do vaječné směsi postupně přidávejte mouku a dobře promíchejte.
  4. Poté přidejte mléko a znovu těsto dobře promíchejte.
  5. Výsledné těsto rozdělte na 2 stejné části – do jedné z nich přidejte kakao.
  6. Nachystejte si vymaštěnou formu na bábovku a vlijte do ní světlou polovinu těsta. Poté na tuto vrstvu nalijte tmavou vrstvu.
  7. Následně vezměte do ruky vidličku a jemně pohybujte v kruhu a míchejte obě vrstvy těsta –- tímto způsobem získáte mramorový vzor.
  8. Bábovku pečte v rozehřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu.

Hotovou bábovku můžete posypat práškovým cukrem nebo zalít rozpuštěnou čokoládou. Pokud jste milovníci méně sladkých receptů, můžete množství cukru snížit a polevě či posypu se vyhnout úplně, bábovka bude pořád vynikající, jen přizpůsobená vaší chuti.

bábovky mramor
Mramorová je starou známou (a vynikající) klasikou. (foto: 123RF)

Rychlý recept na rumovou bábovku

Rumová bábovka zní vážně skvěle a k šálku kávy si ji s chutí dá každá návštěva. Navíc je její příprava opravdu snadná, takže se nemusíte bát, že něco pokazíte.

Na výbornou rumovou bábovku budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 150 ml oleje,
  • 150 ml vody,
  • 4 ks vejce,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 1 prášek do pečiva,
  • 3 lžíce rumu.
K TÉMATU  Nejlepší bábovka, jakou jste kdy ochutnali

Postup přípravy:

  1. Nejdříve smíchejte mouku a prášek do pečiva. Do vzniklé směsi přidejte moučkový a vanilínový cukr.
  2. Sypkou směs dejte bokem a do druhé mísy vhoďte rozklepnutá vejce, vodu, olej a 3 lžíce rumu.
  3. Obě směsi – sypkou i tekutou – pomalu smíchejte dohromady.
  4. Do vymazané formy nalijte těsto a nechte péct na 180 stupňů, dokud bábovka nezezlátne. Zda je upečená můžete zkusit špejlí – pokud se těsto nelepí, je hotovo.
rumová bábovka
Přidáte si do bábovky rum? (foto: 123RF)

Mrkvová bábovka

Pokud chcete o něco zdravější verzi, neváhejte se pustit do mrkvové bábovky, která ačkoliv zní velice zdravě, je stejně dobrá jako kterákoliv jiná. Že obsahuje mrkev snad ani nepoznáte a uvidíte, jak se budete olizovat. A v případě, že hledáte spíše recepty pro celiaky, můžete zkusit tuto skvělou bábovku bez mouky, která sice mrkev neobsahuje, ale je milionkrát zdravější.

Budete potřebovat:

  • 350 gramů hrubé mouky,
  • 230 gramů moučkového cukru,
  • 130 gramů másla,
  • 4 kusy vajec,
  • 5 decilitrů mléka,
  • 3 mrkve,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • kousek másla na vymazání formy.

Na citronovou polevu si připravte citronovou šťávu a cukr, které se rozmíchají a vzniklá tekutina se na bábovku nalije.

Postup přípravy:

  1. Změklé máslo smíchejte s cukrem a postupně vmícháme žloutky.
  2. Očištěnou mrkev nastrouhejte na jemném struhadle. Tuto mrkev promíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Mouku s mrkví po částech míchejte do žloutkové směsi.  Přidejte mléko a na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.
  4. Připravené těsto nalijte do formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 40 minut.
  5. Po vychladnutí přelijte citronovou polevou a nechce zatuhnout.
bábovky mrkev
Mrkvová bábovka je dnes trendem. (foto: 123RF)

Pokud se vám některý z receptů líbil a rozhodnete ho doma vyzkoušet, přejeme, ať se vám daří, a především, dobrou chuť!

K TÉMATU  Likérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kávová bábovka, po které se zapráší. Zkuste ji, je výborná!

Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek