Středa , 24. 04. 2024

Jiří

Bramborové krokety plněné sýrem a slaninkou

Zatímco v řadě zemí jsou krokety plněné bešamelové taštičky, ve kterých může být prakticky cokoli počínaje sýrem nebo šunkou a konče tofu či mořskými plody, když si je objednáte v Česku, většinou vám číšník přinese smažené bramborové kuličky v trojobalu.
krokety
Plněné domácí krokety zaručí úspěch u každého člena domácnosti. (foto: 123RF)

Náš dnešní recept je někde uprostřed. Namísto bešamelové kuličky používáme bramborový základ, který je ale plněný sýrem a slaninou. Bramborové krokety se tak coby příloha mohou stát výživným hlavním jídlem, nebo alespoň vydatnou svačinou. Podobně je tomu třeba ve Francii nebo ve Španělsku.

Ingredience na bramborové krokety (4 osoby)

Bramborové krokety:

  • 8 větších brambor
  • 200 g vašeho oblíbeného tvrdého sýra (může být i kombinace sýrů)
  • 125 g slaniny
  • 40 ml zakysané smetany
  • 20 g másla
  • Sůl a pepř
  • Čerstvá petržel
  • Oregano
  • Další koření dle chuti
  • Rostlinný olej na smažení

Trojobal:

  • 2 vejce
  • Hladká mouka
  • Strouhanka
  • Špetka soli

Příprava

Brambory si omyjte, oloupejte a uvařte v osolené vodě do měkka. Uvařené brambory sceďte a rozmačkejte je spolu se zakysanou smetanou, petrželí, kořením a rozpuštěným máslem tak, aby vznikla jednolitá hmota. Slaninu a sýr si nakrájejte na malé kostičky. Z bramborové pasty vytvarujte kuličky o trochu větší než pingpongové míčky.

Do každé kuličky vtlačte jednu kostičku slaniny a jednu kostičku sýra a pak kuličku dobře uhlaďte, aby byl sýr se slaninou opravdu uprostřed. Vejce rozklepněte, osolte a vidličkou našlehejte. Pak všechny kuličky jednu po druhé obalte v trojobalu.

Na menší pánvi rozpalte asi centimetrovou vrstvu oleje na smažení a všechny kuličky v oleji postupně ze všech stran osmažte do zlatova. Kuličky podávejte ještě teplé, aby vám sýr zase nezatuhl. Servírujte s kečupem nebo jinou omáčkou a zeleninovou oblohou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Levná a chutná večeře: Plněné krokety

Potraviny do mikrovlnky: které byste nikdy v ní nikdy neměli ohřívat?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek