Pátek , 26. 04. 2024

Marek

Vyzkoušejte jednoduché bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Recept, který pro vás dnes máme, pochází ze sousedního Polska. Zlé jazyky tvrdí, že na něj naši severní sousedé přišli v krušných poválečných letech, kdy byl nedostatek i tak základních surovin, jako jsou vejce nebo mouka, a tak Poláci nemohli vařit klasické knedlíky, na které jsme zvyklí my. Faktem nicméně je, že v Polsku jsou tyhle knedlíky populární dodnes, přestože tamní supermarkety potravinami doslova přetékají.
bramborové knedlíky
Připravte si bramborové knedlíky! (foto: youi.cz)

Bramborové nedlíky z tohoto receptu mají jednu velkou výhodu – na rozdíl od všech ostatních variant knedlíků nejsou pracné – hotové je budete mít raz dva. Jsou skvělé s cibulkou orestovanou na sádle a uzeným masem, ale neztratí se ani v takových českých klasikách, jako jsou vepřo knedlo zelo nebo knedlíky se špenátem. Vyzkoušejte je také!

Ingredience na bramborové knedlíky

Na tyto bramborové knedlíky pro 4 dospělé osoby budete potřebovat jen pár ingrediencí. A stejně jako je velmi snadný a jednoduchý jejich seznam, podobně bude snadná i příprava tohoto oblíbeného receptu, který si jistě najde své místo i ve vašem srdci.

  • 1 kg podzimních brambor na pyré
  • 250 g bramborového škrobu Solamyl
  • Špetku soli

Příprava

Postup je velmi snadný. Brambory dobře omyjte a očistěte od všech nečistot. Pak je uvařte i se slupkou, protože v té je nejvíc vzácných látek. Brambory je lepší trošku rozvařit – nechte je tedy vařit o pár minut déle než obvykle. Uvařené brambory sceďte a nechte okapat a vystydnout na pokojovou teplotu.

Vystydnuté brambory nastrouhejte na jemném struhadle a zasypte bramborovým škrobem. Škrob do brambor rukama zapracujte tak, aby vzniklo jemné těsto, které drží pohromadě. Z těsta uplácejte kulaté knedlíky zhruba o velikosti tenisáku a vyskládejte je do prosolené vařící vody. Knedlíky vařte asi 3 minuty, podle jejich velikosti. Hotové knedlíky rovnou podávejte.

Pokud byste chtěli trochu experimentovat, z tohoto těsta můžete snadno udělat i plněné knedlíky. Skvělé jsou s na kostičky nakrájeným uzeným. Někdy se však podávají také s tvrdým sýrem, například eidamem nebo goudou, které se uvnitř krásně roztečou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě

Zapečené brambory, jak je neznáte. Zkuste a zamilujte se!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek