Kořeněný cheesecake s indickým kořením chai
Cheesecake jako dezert nabývá stále více na popularitě. Přece jen jeho příprava není nijak složitá ani na ingredience příliš náročná, nehledě poté na samotný chutný výsledek. Když tento krémový dort navíc ještě promícháte s exotickým kořením v podobě indického chai, ocitnete se v úplně jiné lize. Prozkoumejte toto nevšední spojení a uvidíte sami.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Cheesecake s kořením chai
- 11baleníčokoládových sušenek
- 8080gmásla
- 44vejce M
- 22balenímascarpone
- 11kelímeksmetany ke šlehání (aspoň 33%)
- 22balenívanilkového cukru
- 200200gtřtinového cukru
- 11lžičkaskořice
- 22lžícemoučkového cukru
- 33lžičkyskořice
- 22lžičkymletého zázvoru
- 11lžičkamletého hřebíčku
- 11lžičkamletého nového koření
- 11lžičkamletého muškátového oříšku
- 11špetkapepře
- 11špetkasoli
Postup:
Všechny suroviny na chai koření smíchejte a odložte stranou.
Máslové sušenky podrťte válečkem na těsto nebo v mixéru na prach. Máslo si rozehřejte v malém rendlíku a vlahé ho promíchejte s drtí ze sušenek. Do máslem vymazané formy směs namačkejte a nezapomeňte ji dát i na stěny. Takto připravený korpus odložte prozatím do lednice.
Celá vejce prošlehejte s jedním balením vanilkového cukru a třtinovým cukrem. Do krému postupně zamíchejte mascarpone a 6 lžiček chai koření. Ve vedlejší misce vyšlehejte smetanu ke šlehání a zlehka ji vmíchejte vařečkou ke krému.
Z lednice si vyndejte formu s korpusem a její spodní část obalte alobalem asi do poloviny její výšky. Krém navrstvěte rovnoměrně na korpus ze sušenek. Do trouby vložte vyšší plech s vodou a vyhřejte ji na 170 °C. Cheesecake vložte do této vodní lázně a pečte ho 10 minut. Poté snižte teplotu o třicet stupňů a pečte, dokud není krém navrchu zlatavý a téměř ztuhlý. Po vytažení z trouby cheesecake nechte úplně vychladnout.
Ze skořice, druhého vanilkového cukru a moučkového cukru udělejte směs, kterou chai cheesecake posypte.