Středa , 05. 10. 2022

Eliška

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

Indická kuchyně může být tak trochu jako závislost. Pokud si zamilujete její chuť a vůni, už se neobejdete bez její pravidelné dávky. Mohou vás okouzlit indické placky, polévky nebo třeba vyloženě ostrá jídla. Zkuste si alespoň něco z ní připravit i u vás doma.
indické kuchyně
Indické kuchyně se těší velké oblíbenosti. (foto: 123RF)

Onion bhaji

Indické kuchyně jsou plné vynikajících receptů. Osmažené cibule můžete podávat jako chuťovku k mlsání nebo je připravte jako součást jiného pokrmu. Vynikající je udělat k nim jogurtový dip, do kterého si budete cibule namáčet.

Ingredience:

  • ½ hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička škrobu
  • 100 – 150 ml studené vody
  • 2 velké cibule
  • řepkový olej nebo přepuštěné máslo na smažení
  • sůl
  • kurkuma
  • kari koření
  • mletý římský kmín

Do misky nasypte hladkou mouku, přidejte koření a škrob. Postupně přilévejte vodu tak, aby vám ve výsledku vznikla hustší kašička. Cibule oloupejte, rozkrojte napůl a pak na tenké proužky. Zamíchejte je do těstíčka z mouky.

Rozehřejte si olej nebo přepuštěné máslo (musíte ho dát do hrnce nebo na pánev vyšší vrstvu). Ze dvou lžic vždy udělejte v hrnci hromádku cibule v těstíčku a osmažte z obou stran do zlatova. Na papírové utěrce nechte po osmažení z cibule odsát přebytečný tuk.

onion bhaji indické kuchyně
Onion bhaji je skvělé doplnění vaší večeře. (foto: 123RF)

Indický chléb naan

Bez toho se pořádná indická večeře neobejde. V Indii mají různé verze této placky. Pro začátek ale zkuste klasický naan, který můžete příště třeba víc dochutit podle svého gusta.  

Ingredince:

  • 230 g hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • čerstvý koriandr

Veškeré suché ingredience smíchejte v misce. Přidejte mléko a olej, postupně zpracujte těsto. To by se nemělo příliš lepit – kdyžtak ještě přidejte mouku. Těsto si rozdělte do dvou kuliček. Troubu rozpalte na 170°C s nastavením na gril, do její horní části dejte pekáč. Kuličku vždy rozválejte na tenkou placku a položte na rozpálený pekáč.

Posypte ji nasekaným česnekem a koriandrem. Pečte jen asi dvě minuty, dokud trochu nezezlátne. Pak ji vyndejte a potřete máslem.

indický chléb naan
Chléb naan bývá tradiční přílohou masových pokrmů. (foto: 123RF)

Polévka dhal

Indická polévka z červené čočky vás potěší i tím, jak rychle bude hotová. A klidně ji můžete podávat jako hlavní chod. Když si k ní dáte indickou placku, bude opravdu vydatná.

K TÉMATU  Vyzkoušejte lžícový kakaový koláč, je snadný a vynikající!

Ingredince:

  • 200 g červené čočky
  • 4 velká rajčata
  • 400 ml vody
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kari koření
  • mletá paprika
  • mletý koriandr
  • kurkuma
  • garam masala
  • rostlinný olej
  • sůl

Rajčata nejprve rozmixujte s 200 ml vody, trochu je přisolte. Pokud se chcete tomuto kroku vyhnout, můžete zakoupit nějaký kvalitní rajčatový protlak. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte najemno. Osmahněte je na oleji, přidejte kari koření a mletou papriku. Nasypte červeno čočku a vše zalijte vodou. Přidejte rozmixovaná rajčata a okořeňte.

Čočku pak vařte do změknutí. Na závěr můžete ještě přidat nakrájená rajčata a posypat čerstvým koriandrem.

polévka dhal
Už jste vyzkoušeli tuto tradiční indickou polévku? (foto: 123RF)

Domácí paneer

Sýr paneer je nedílnou součástí mnoha indických jídel, je vynikají na grilování a pečení. Můžete ho ponechat bez koření nebo si ho dochutit podle svých přání.

Ingredience:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 2 – 3 lžíce octa

V hrnci pomalu zahřejte mléko. Včas pak snižte teplotu, aby vám nepřekypělo přes okraje hrnce, povařte ho následně zhruba dvě minuty. Po malých dávkách přidejte do vroucího mléka ocet. Vše promíchávejte a po několika minutách slijte přes cedník vystlaný plátýnkem. Hrudky, které se vám v látce zachytí, propláchněte vlažnou vodou a pevně do plátýnka zabalte. Vše vyždímejte, látku utáhněte.

Dejte na podklad, který propouští vodu (můžete opět využít cedník) a zatěžkejte. Paneer ve výsledku ztuhne do pevné konzistence, dá se pak krájet, jakkoliv dál používat.

domácí paneer
Domácí paneer je lepší než ten kupovaný. (foto: 123RF)

Paneer kadhai

A hned nyní můžete paneer využít při přípravě jídla. V tomto receptu vás může nadchnout použité koření. Je pravdou, že vám příprava zabere delší dobu, ale výsledek bude stát za to.  

Ingredience:

  • 500 g sýru paneer
  • 1 cibule
  • 2 velká rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • zázvorová pasta
  • 2 zelené chilli papričky
  • 3 sušené chilli papričky
  • nasekaný čerstvý koriandr
  • sušené listy pískavice
  • rostlinný olej
  • mletá kurkuma
  • semínka koriandru
  • sůl
K TÉMATU  Zapečená mísa z toho, co je zrovna při ruce

Nejprve na pánvi opečte semínka koriandru a sušené chilli papričky. Počkejte, až se vám rozvoní po celé kuchyni. Po zchladnutí je rozemelte nebo roztlučte. Toto koření je základem celého pokrmu. Sýr nakrájejte na kostičky a na rozpáleném oleji ho opečte ze všech stran. Pak ho nechejte okapat na papírové utěrce.

Zázvor si oloupejte a nakrájejte na tenké hranolky, cibuli rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi osmažte semínka koriandru, přidejte zázvorovou pastu a zázvor, na závěr dejte nakrájenou cibuli. Počkejte, až trochu změkne. Rajčata i papriky si nakrájejte na drobné proužky. Přidejte je do pánve spolu s kurkumou, kořením připraveným hned v úvodu vaření  a rajčatovým protlakem.

Vše restujte zhruba minutu. Zalijte pak 200 ml vody a několik minut povařte. Do směsi vmíchejte předem osmažený sýr a listy pískavice. Pokrm můžete ještě ozdobit nasekaným koriandrem a chilli papričkami.

paneer kadhai
Paneer kadhai si zamilujete. (foto: 123RF)

Tak dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Druhy rýže: Víte, kdy je vhodné použít jasmínovou a kdy raději basmati?

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je “in”. Chceme ji i v Česku

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek