Sobota , 27. 07. 2024

Věroslav

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je “in”. Chceme ji i v Česku

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

06. 11. 2019

Ano, ještě skoro před nedávnem jsme byli zvyklí v restauraci na UHO (univerzální hnědé omáčky) ze závodních jídelen. Zvykli jsme si také na čínské a indické restaurace, na ty ale byly čekací lhůty. Dnes je doba jiná. Češi chtějí jíst kvalitně a jsou ochotni si za to i zaplatit. Jak se změnily od té doby naše stravovací návyky? A jak na to reaguje současná gastronomie?

Nahlédnutí do minulosti

Na počátku 90. let 20. století se začala projevovat liberalizace obchodu, která umožnila rozsáhlý dovoz potravinářských výrobků i surovin. Značně vzrostla nabídka potravinářských výrobků a široký sortiment umožnil lepší výběr. Podstatně se zlepšilo i zásobování ovocem a zeleninou. Na to si jistě i mnozí z nás pamatujeme.

Všeobecně došlo ke zvýšení zájmu lidí o výživu. S ohledem na ekonomickou situaci se ale začalo vnímat hlavně finanční hledisko. I z tohoto důvodu lidé u nás začali hojně kupovat potraviny v akci a nevšímali si moc kvality. Důležité bylo dobře jídlo pořídit. Bez ohledu na jejich výživnou hodnotu, senzorickou jakost a často i zdravotní závadnost. Dokonce se objevil i jistý návrat k dřívějším stravovacím zvyklostem.

Masivní nástup obchodních řetězců

S bojem proti tomuto trendu napomohlo otevírání trhu. Pro následných několik let bylo charakteristické masivní pronikání velkých potravinářských řetězců do České republiky. I na to si jistě vzpomínáte. Nabídka potravinářských výrobků významně vzrostla a jejich cena se stala mnohem příznivější. Byla tu konkurence a konkurenti se museli snažit. Dělali doslova psí kusy, což bylo kolikrát nejen na úkor nás spotřebitelů, ale i výrobců.

Fast foody

A pak přišel obrovský fenomén – rychlé a levné občerstvení. tzv. fast foods. Oblibu si získaly zejména u mladých a dá se říci, že jejich popularita trvá dodnes. Jako všechno, mají své výhody i nevýhody. Nevýhodou je poměrně jednostranná výživa, pokrmy jsou zpravidla hodně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.

K TÉMATU  Strouhané brambory s cuketou. Tak snadné, a přitom tak dobré!

Televize, knihy a zábava

Podle odborníků je za hybnou oblast celé české gastronomie považován ještě jeden fenomén. Televizní pořady, knihy a další zábava zabývající se vařením a fascinací jídlem všeobecně se v Čechách asi nejvíce skloňuje společně s osobou šéfkuchaře, gastronoma a moderátora Zdeňka Pohlreicha. Je jasné, že jeho pořad byl povedený, i když koncepce vychází ze zahraničního pořadu. Jemu se zřejmě podařil husarský kousek, jelikož se z gastronomie stalo společenské téma.

Aby bylo o čem mluvit

Proč to říkáme? Dneska sledujeme podobné gastronomické pořady nejen kvůli informacím a receptům, ale také kvůli tomu, abychom byli tzv. v obraze, abychom mohli probírat dění v televizi ve společnosti našich přátel. Je také prokázáno, že diváky víc baví sledovat přípravu jídla v televizi než vaření samotné.

Obliba kvalitní gastronomie roste

I přes obrovský přísun aktuálních trendů v gastronomii, jako jsou Fusion cuisine, wellness food, sous vide a mnohých dalších a přes fakt, že jenom v hlavním městě můžete ochutnat okolo 60 nejrůznějších kuchyní, však Češi stále vyznává velkou pětku. Přes 85 procent z nás totiž stále dává přednost hlavně řízku, guláši, svíčkové, smažáku a vepřo-knedlo-zelu!

Ne, nechceme teď popřít všechno, co zaznělo výše. Situace není vážná, jak to vypadá. TOP 5 si zkrátka pamatujeme a často je uvádíme, i když tyto jídla už nejsou na našem každodenním pořádku. Jsou to hluboko zakořeněné vzpomínky z našeho mládí. Podle statistik totiž rapidně vzrostl zájem o informace o správném životním stylu. Češi tedy zjevně mění styl svého stravování. A to je dobře.

A co vy? Patříte k nim také?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Jedná se o další díl našeho seriálu Čtení na pokračování od začínající spisovatelky Teri Kerot. V tomto příběhu se setkáváme s hlavní hrdinkou Klárou, která zavírá bar po dlouhé noční směně. Noc nabere nečekaný směr, když se objeví její stálý zákazník Tony, a Klára se ocitne uprostřed vášnivého dobrodružství. Jak se příběh vyvine, když se Klára ráno musí vrátit do své každodenní reality a čelit svému nepříjemnému šéfovi? Teri Kerot opět přináší napínavý příběh plný lásky, vášně a nečekaných zvratů.
Jste-li uživatelem sociálních sítí, jako jsou Facebook, TikTok či Instagram, jméno Khaby Lame je vám pravděpodobně povědomé. Nebo možná není, ale jakmile zahlédnete jeho fotografii, okamžitě se vám vybaví vtipná videa, jež pravidelně sdílí. A pokud ho ani takto nepoznáváte, postačí si jich pár pustit a zajisté se zařadíte mezi jeho sledující. Jeho originální nápady hýbou virtuálním světem. Bez jediného slova si získal miliony fanoušků a odběratelů, a tím se mu obrátil život vzhůru nohama.
O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.
Také umýváte okna léta páně stejně? Máte své vyzkoušené metody, na které nedáte dopustit? Podívali jsme se za vás a vyzkoušeli, co nového lze na trhu najít. Umí toho technologie více než poctivá lidská ruka? Jak probíhal úklid oken?
Léto? Čas dovolených, výletů s přáteli a hlavně svateb. A všude si vás někdo bude chtít zvěčnit. Jak se před fotoaparátem chovat, aby se vám už nikdy nepomstil? To vás naučíme v jednom rychlém školení! Zkuste to podle našeho manuálu správného focení.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.
Milování s partnerem už tak trochu není, co bývalo? Vezměte otěže do svých rukou a navraťte do vztahu ztracenou vášeň. Jak? Přece s pomocí špenátu, jablek a ovesných vloček! To jsou ty správné prostředky, které mohou oživit vaše libido.
V sobotu 22. června 2024 ve 3:07 hodin nastane úplněk ve znamení Kozoroha, známý také jako jahodový úplněk. Tento lunární jev přináší příležitost uzavřít staré záležitosti a reflektovat nad předsevzetími, která jste si dali na začátku roku. Úplněk může přinést pochybnosti a obavy, ale také možnost převzít zodpovědnost a najít rovnováhu mezi prací a osobním životem. Je to ideální čas věnovat se péči o zdraví, zejména o kostru, kolena, zuby a kůži.
Nemoc si nevybírá, a proto se i v řadách slavných tváří setkáme s lidmi, kteří musí změnit svůj styl života a bojovat o to, aby byli zase zdraví.
Naši dva redaktoři, Mirek a Verča, zkusili zdokonalit svou angličtinu pomocí Skype lekcí. Kde našli lektory?

Výběr článků

Ačkoliv si nikdy nemůžeme být jistí, co nový rok konkrétně přinese, jedno je nad slunce jasné - vždy se můžeme těšit na nové (nebo někdy znovuobjevené) trendy nejen v oblékání, líčení, bydlení, ale třeba také v gastronomii. A jaké food trendy nás čekají v letošním roce? Pojďme je prozkoumat.
Kreativitě při balení dárků se žádné meze nekladou. Taštička vám sice ušetří čas, na druhou stranu, pěkný balíček v balícím papíru se stuhou nic nenahradí. Když se na balení trochu vyřádíte a přijdete s něčím originálním, vždycky to bude úspěch, a navíc do vaší práce s balením otisknete i svou snahu, a to se vždycky cení. Inspirujte se nápady na balení dárků ve videu.
Bydlíte ve vlastním domě a přemýšlíte, jak do budoucna co nejvíce uspořit na energiích? Krátkodobým řešením je samozřejmě snížení její spotřeby. Ale není řešením udržitelným. Jediný krok do budoucnosti, který má v této oblasti smysl, je zajistit si zdroje vlastní. I stát už to ví, a tak poskytuje dotace na energetickou samostatnost nebo alespoň snížení energetické náročnosti bydlení

Nepřehlédněte

Ketogenní dieta nebo-li keto-dieta jak je s oblibou označovaná je v posledních letech velmi oblíbenou formou diety pro hubnutí. Televizní reklamy slibující nadstandardní úbytek na váze za krátkou dobu jsou velmi lákavé a zejména zarputilí dietáři tak tuto variantu velmi rádi vyzkouší. Málokdo z nich se pak ale zajímá o to, jak vlastně keto-dieta funguje a zda se jedná o udržitelný způsob stravování.
Kdy začít a na co si dát pozor, aby z vašeho dítěte vyrostl člověk, který nemá zbytečnou vadu řeči?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek