Čtvrtek , 06. 10. 2022

Eliška

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

06. 11. 2019

Ano, ještě skoro před nedávnem jsme byli zvyklí v restauraci na UHO (univerzální hnědé omáčky) ze závodních jídelen. Zvykli jsme si také na čínské a indické restaurace, na ty ale byly čekací lhůty. Dnes je doba jiná. Češi chtějí jíst kvalitně a jsou ochotni si za to i zaplatit. Jak se změnily od té doby naše stravovací návyky? A jak na to reaguje současná gastronomie?

Nahlédnutí do minulosti

Na počátku 90. let 20. století se začala projevovat liberalizace obchodu, která umožnila rozsáhlý dovoz potravinářských výrobků i surovin. Značně vzrostla nabídka potravinářských výrobků a široký sortiment umožnil lepší výběr. Podstatně se zlepšilo i zásobování ovocem a zeleninou. Na to si jistě i mnozí z nás pamatujeme.

Všeobecně došlo ke zvýšení zájmu lidí o výživu. S ohledem na ekonomickou situaci se ale začalo vnímat hlavně finanční hledisko. I z tohoto důvodu lidé u nás začali hojně kupovat potraviny v akci a nevšímali si moc kvality. Důležité bylo dobře jídlo pořídit. Bez ohledu na jejich výživnou hodnotu, senzorickou jakost a často i zdravotní závadnost. Dokonce se objevil i jistý návrat k dřívějším stravovacím zvyklostem.

Masivní nástup obchodních řetězců

S bojem proti tomuto trendu napomohlo otevírání trhu. Pro následných několik let bylo charakteristické masivní pronikání velkých potravinářských řetězců do České republiky. I na to si jistě vzpomínáte. Nabídka potravinářských výrobků významně vzrostla a jejich cena se stala mnohem příznivější. Byla tu konkurence a konkurenti se museli snažit. Dělali doslova psí kusy, což bylo kolikrát nejen na úkor nás spotřebitelů, ale i výrobců.

Fast foody

A pak přišel obrovský fenomén – rychlé a levné občerstvení. tzv. fast foods. Oblibu si získaly zejména u mladých a dá se říci, že jejich popularita trvá dodnes. Jako všechno, mají své výhody i nevýhody. Nevýhodou je poměrně jednostranná výživa, pokrmy jsou zpravidla hodně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.

K TÉMATU  Citron a jeho pozitivní i negativní účinky na lidské tělo

Televize, knihy a zábava

Podle odborníků je za hybnou oblast celé české gastronomie považován ještě jeden fenomén. Televizní pořady, knihy a další zábava zabývající se vařením a fascinací jídlem všeobecně se v Čechách asi nejvíce skloňuje společně s osobou šéfkuchaře, gastronoma a moderátora Zdeňka Pohlreicha. Je jasné, že jeho pořad byl povedený, i když koncepce vychází ze zahraničního pořadu. Jemu se zřejmě podařil husarský kousek, jelikož se z gastronomie stalo společenské téma.

Aby bylo o čem mluvit

Proč to říkáme? Dneska sledujeme podobné gastronomické pořady nejen kvůli informacím a receptům, ale také kvůli tomu, abychom byli tzv. v obraze, abychom mohli probírat dění v televizi ve společnosti našich přátel. Je také prokázáno, že diváky víc baví sledovat přípravu jídla v televizi než vaření samotné.

Obliba kvalitní gastronomie roste

I přes obrovský přísun aktuálních trendů v gastronomii, jako jsou Fusion cuisine, wellness food, sous vide a mnohých dalších a přes fakt, že jenom v hlavním městě můžete ochutnat okolo 60 nejrůznějších kuchyní, však Češi stále vyznává velkou pětku. Přes 85 procent z nás totiž stále dává přednost hlavně řízku, guláši, svíčkové, smažáku a vepřo-knedlo-zelu!

Ne, nechceme teď popřít všechno, co zaznělo výše. Situace není vážná, jak to vypadá. TOP 5 si zkrátka pamatujeme a často je uvádíme, i když tyto jídla už nejsou na našem každodenním pořádku. Jsou to hluboko zakořeněné vzpomínky z našeho mládí. Podle statistik totiž rapidně vzrostl zájem o informace o správném životním stylu. Češi tedy zjevně mění styl svého stravování. A to je dobře.

A co vy? Patříte k nim také?

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Možná jste někdy přemýšleli, zda je vůbec možné řešit vaše zdraví bez pomocí léků. Třeba jste byli doposud zvyklí navštěvovat často lékaře a možná někteří z vás užíváte prášky každý den. Co kdybych vám ale řekla, že to jde i jinak? Že je tady možnost, jak řešit své zdraví bez pomocí prášků? Jste zvědaví, jakým způsobem toho docílit? Pak pokračujte ve čtení!
Kdo v devadesátkách nehltal seriál o partě teenagerů, jako by nebyl. Příběhy Dylana, Brandona, Brandy, Kelly a dalších hltal doslova celý svět. Jak ale dnes jejich představitelé seriálu Beverly Hills 90210 vypadají a jak žijí? Mnozí z nich už překročili padesátku a neúprosně jim táhne na šedesát.
Je tomu už dvacet let, co byla v Česku uvedená premiéra prvního dílu nejslavnější čarodějnické ságy na světě. Snímek Harry Potter a Kámen mudrců bořil rekordy v návštěvnosti českých kin, a nejinak tomu bylo i při dalších dílech, které tvůrci natočili.
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
Rozchod není nikdy příjemný. Ztratíte člověka, na kterém vám ještě před časem velmi záleželo, a v srdci zůstává nepříjemné prázdno. Když se k tomu přidá fakt, že o vás mezi společnými známými váš ex partner mluví velmi nevybíravě, je to nesnesitelné. Máme pro vás tipy, co dělat, abyste tuto situaci zvládla.
Šedá v interiéru vládne! Nejsou to pastelové barvy ani zářivé kombinace, které bychom chtěli vidět doma. Trendy a zájem zákazníků jasně ukazují, která barva se těší oblibě. Obývací pokoje, kuchyně, ložnice i koupelna, tam všude lahodí oku šedá. Žádná jiná barva se nemůže pochlubit takovým množstvím odstínů. Šedá maximálně těží z toho, že se ze všech barev nejvíc hodí k bílé, což je tradiční barva stěn v interiéru. Právě v kombinaci s černou nebo dalšími odstíny šedé spolu potom mohou vytvořit zázraky i u vás doma.
Podle statistik zradí srdce téměř každého třetího z nás. Jedná se o nejčastější příčinu úmrtí v Česku. Jen vloni si vyžádaly ischemická choroba srdeční, selhání srdce a infarkt myokardu přes 38 tisíc životů. Nechcete-li být mezi nimi, začněte o to své více dbát. Je totiž spousta věcí, které pro něj můžete udělat.
Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
Potřebujete si z pohodlí domova přivydělat při mateřské dovolené nebo jenom proto, že home office nepokrývá celý váš volný čas? Možností je opravdu mnoho, zejména v dnešní době. Zatímco některé nabídky práce jsou placené opravdu velmi špatně, jiné jsou ohodnoceny naopak velice dobře - tedy pokud se práce odvádí s dostatečnou kvalitou. To je případ i takzvaného copywritingu - psaní textů pro webové stránky.

Nepřehlédněte

Jste příznivci doby minulé, která se nesla v duchu swingu, kloboučků, smokingů a doutníků? V tom případě byste se měli seznámit se stylem Art deco, který je odkazem na období mezi první a druhou světovou válkou. Oldřich Nový, Adina Mandlová nebo románový hrdina Velký Gatsby jsou ztělesněním luxusu, elegance a sofistikovanosti. Inspirujte se našimi tipy a vneste do svého domova kousek dávného luxusu a elegance.
Nemusíte jezdit každý rok k moři. V dnešní době ve znamení inflace a šíleného zdražování můžete využít možnosti navštívit tuzemské vodní plochy. Pokud přece jen chcete do zahraničí, proč nenavštívit naše kolegy na Slovensku? To je známé svou přírodou a také vodními plochami, kde zažijete skvělou relaxaci. Kam byste se měli vydat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek