Čtvrtek , 19. 05. 2022

Nataša

Gastronomie se mění. Zdravá a kvalitní strava je „in“. Chceme ji i v Česku

Pryč jsou doby, kdy dávali Češi přednost levnému jídlu před kvalitním. Nebo tak to alespoň vypadá podle současných gastronomických trendů. Levné jídlo je opravdu na ústupu. A uvědomují si to i obchodní řetězce. Kvalitně jíst chceme i my v Česku.

06. 11. 2019

Ano, ještě skoro před nedávnem jsme byli zvyklí v restauraci na UHO (univerzální hnědé omáčky) ze závodních jídelen. Zvykli jsme si také na čínské a indické restaurace, na ty ale byly čekací lhůty. Dnes je doba jiná. Češi chtějí jíst kvalitně a jsou ochotni si za to i zaplatit. Jak se změnily od té doby naše stravovací návyky? A jak na to reaguje současná gastronomie?

Nahlédnutí do minulosti

Na počátku 90. let 20. století se začala projevovat liberalizace obchodu, která umožnila rozsáhlý dovoz potravinářských výrobků i surovin. Značně vzrostla nabídka potravinářských výrobků a široký sortiment umožnil lepší výběr. Podstatně se zlepšilo i zásobování ovocem a zeleninou. Na to si jistě i mnozí z nás pamatujeme.

Všeobecně došlo ke zvýšení zájmu lidí o výživu. S ohledem na ekonomickou situaci se ale začalo vnímat hlavně finanční hledisko. I z tohoto důvodu lidé u nás začali hojně kupovat potraviny v akci a nevšímali si moc kvality. Důležité bylo dobře jídlo pořídit. Bez ohledu na jejich výživnou hodnotu, senzorickou jakost a často i zdravotní závadnost. Dokonce se objevil i jistý návrat k dřívějším stravovacím zvyklostem.

Masivní nástup obchodních řetězců

S bojem proti tomuto trendu napomohlo otevírání trhu. Pro následných několik let bylo charakteristické masivní pronikání velkých potravinářských řetězců do České republiky. I na to si jistě vzpomínáte. Nabídka potravinářských výrobků významně vzrostla a jejich cena se stala mnohem příznivější. Byla tu konkurence a konkurenti se museli snažit. Dělali doslova psí kusy, což bylo kolikrát nejen na úkor nás spotřebitelů, ale i výrobců.

Fast foody

A pak přišel obrovský fenomén – rychlé a levné občerstvení. tzv. fast foods. Oblibu si získaly zejména u mladých a dá se říci, že jejich popularita trvá dodnes. Jako všechno, mají své výhody i nevýhody. Nevýhodou je poměrně jednostranná výživa, pokrmy jsou zpravidla hodně tučné, chuťově velmi výrazné s vyšším obsahem soli nebo cukru.

K TÉMATUZ jednoho pekáče: Poctivé masové kuličky se sýrem

Televize, knihy a zábava

Podle odborníků je za hybnou oblast celé české gastronomie považován ještě jeden fenomén. Televizní pořady, knihy a další zábava zabývající se vařením a fascinací jídlem všeobecně se v Čechách asi nejvíce skloňuje společně s osobou šéfkuchaře, gastronoma a moderátora Zdeňka Pohlreicha. Je jasné, že jeho pořad byl povedený, i když koncepce vychází ze zahraničního pořadu. Jemu se zřejmě podařil husarský kousek, jelikož se z gastronomie stalo společenské téma.

Aby bylo o čem mluvit

Proč to říkáme? Dneska sledujeme podobné gastronomické pořady nejen kvůli informacím a receptům, ale také kvůli tomu, abychom byli tzv. v obraze, abychom mohli probírat dění v televizi ve společnosti našich přátel. Je také prokázáno, že diváky víc baví sledovat přípravu jídla v televizi než vaření samotné.

Obliba kvalitní gastronomie roste

I přes obrovský přísun aktuálních trendů v gastronomii, jako jsou Fusion cuisine, wellness food, sous vide a mnohých dalších a přes fakt, že jenom v hlavním městě můžete ochutnat okolo 60 nejrůznějších kuchyní, však Češi stále vyznává velkou pětku. Přes 85 procent z nás totiž stále dává přednost hlavně řízku, guláši, svíčkové, smažáku a vepřo-knedlo-zelu!

Ne, nechceme teď popřít všechno, co zaznělo výše. Situace není vážná, jak to vypadá. TOP 5 si zkrátka pamatujeme a často je uvádíme, i když tyto jídla už nejsou na našem každodenním pořádku. Jsou to hluboko zakořeněné vzpomínky z našeho mládí. Podle statistik totiž rapidně vzrostl zájem o informace o správném životním stylu. Češi tedy zjevně mění styl svého stravování. A to je dobře.

A co vy? Patříte k nim také?

Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Dnes jsem snědla svůj objednaný Caesar salát, i když vím, že měl chyby. Ale dávám si ho často. Tak jsem špatný druh použitého salátu a kus opečené slaniny neřešila. Vím, co jsem si objednala. Ovšem určitě se vám stává, že si dáte něco, co vůbec neodpovídá kvalitě, kterou jste očekávala. Co může být v restauraci předmětem reklamace?
Mnoho lidí nevěří, že vztah na dálku by mohl někdy fungovat. Možná vám to budou rozmlouvat rodiče, kamarádi, kolegové v práci – ale to nejdůležitější rozhodnutí je přeci jenom na vás. Jedno vám ale musí být jasné – nebude to vůbec nic lehkého. Můžete se ale inspirovat pár radami, které vám toto nepříjemné období vzdáleného partnera zjednoduší.
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...
Proč na ruce mít hodinky, které jen ukazují čas? Mohou mít celou řadu další inteligentních funkcí, které nám mohou usnadnit život. Zejména pokud jsme ve spěchu a nemáme čas lovit mobilní telefon z kabelky či kapsy, abychom se podívali, kdo nám zrovna telefonuje. To je ale jen jedna z výhod chytrých hodinek. Podle čeho se dají vybírat chytré hodinky?
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.
Dnešní medicína dokáže vážně zázraky. Jedním z takových oborů je oftalmologie. Oční specialisté vám už zvládnou pomocí umělých nitroočních čoček zcela obnovit poškozené vidění a vrátit vás do normálního života, aniž byste musely používat brýle či kontaktní čočky. Není ale čočka jako čočka.
Že se nedá módou a módními trendy bojovat proti „blbé“ náladě? Ale dá! Důkazem jsou aktuální trendy na rok 2021, které se na symboliku naděje, síly a vytrvalosti soustředí nejen v barvách, vybavení domácnosti, ale také ve stylu oblékání, účesů a samozřejmě i líčení. Pojďme se na jednotlivé trendy tohoto roku podívat právě optikou nálady a symboliky. Uvidíte, že letos bude čím zahánět chmury!
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...

Nepřehlédněte

Pojďme na skutečnou zábavu. Víte o tom, že existuje 7 typů pánského přirození? Který z tvarů je nejoblíbenější? A který je kuriozitou? Vážené dámy, pohodlně se usaďte, jdeme se podívat na vysoce vědeckou studii o tom, jaké všemožné tvary může mít pánský pinďour!
Přítomnost a pohlazení chlupatého přítele je více než povzbudivé. Tyto němé tváře dokážou povědět více, než by se zdálo. Tak jak pes pomáhá člověku, děje se samozřejmě i naopak. Zodpovědní pánové psů se o svá zvířata pečlivě starají, a dokonce v některých případech i pomáhají rodit štěňátka.

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek