Sobota , 27. 07. 2024

Věroslav

Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány

Už se taky nemůžete dočkat, až se i z vaší terasy, balkónu nebo zahrady bude linout nezaměnitelná vůně grilovaných dobrot? Letní vzdoušek, radost a pohoda, a k tomu něco dobrého k zakousnutí. Pojďte si s námi připravit ty nejlepší kousky na gril. Značka – pochutnají si masojedi i vegetariáni. Prostě grilování!
grilování
Všichni se těšíme na letní grilování! Máme pro vás tipy na ty nejlepší grilované dobrůtky. (zdroj foto: pixabay.com)

Je jedno, zda zrovna venku pálí slunce nebo padají provazy deště – grilování k létu odnedávna patří. Lahodné dobroty, které se pojídají v kruhu milých lidí, to je prostě synonymum pohody. Odměňte se za celoroční práci a dopřejte si léto plné grilovaných specialit. Vyzkoušíte naše masité vychytávky, nebo se raději obklopíte pořádnou porcí dozlatova ugrilované zeleniny? Jdeme na to!

Lahodný burger s nivou

Vaše chuťové buňky zajásají! Burger dokonale podtrhne radost z volného dne a počasí vám bude úplně fuk. Je snad příliš horko nebo naopak chladno? S lahodným burgerem zapomenete na vše, co by mohlo kazit idylu krásného dne.

  1. Nejprve budete na pánvi dozlatova smažit 2 cibule nakrájené na plátky.
  2. Poté přisypejte lžičku třtinového cukru, přidejte 2 lžičky octa balzamiko, sůl a pepř, a míchejte směs až do zhoustnutí.
  3. Jednu polovinu této směsi přidejte k půl kilu mletého vepřového a hovězího masa, a smíchejte s 60 gramy rozmixovaného toastového chleba.
  4. Přidejte 5 nadrobno nakrájených lístků šalvěje, 1 vejce, 60 gramů nastrouhané nivy, sůl a pepř.
  5. Vytvarujte masovou směs do tvaru burgeru. Grilujte 7 minut po každé straně.
  6. Mezitím si rozkrojte housky a opečte je. Housky naplňte salátem, burgery a zbylou směsí cibule. Dobrou chuť!
burger
Burger je osvědčená klasika! (zdroj foto: pixabay.com)

Nejlepší pstruh na grilu

Ryby je ideální připravovat na grilu. Chuť a vůně dřeva dá vyniknout jejich jedinečné chuti. Pro to, abyste si mohli vychutnat tuto dobrotu, vám přitom postačí pár jednoduchých ingrediencí.

  • Alespoň 2 hodiny nechte ryby marinovat ve směsi medvědího česneku, soli a másla.
  • Pokud nemáte sezónní medvědí česnek ve spižírně, nachystejte si marinádu z másla, rozmarýnu, tymiánu a citrónu.
  • Vložte na gril a opékejte po obou stranách zhruba 10 minut.

Přejete si ještě jednu vychytávku? Během grilování ryby na ohni osmahněte i hrubší trojúhelníky pomeranče.

K TÉMATU  Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Přejeme vám, ať se tento recept zařadí mezi vaše oblíbené speciality na grilu.

ryby
Grilované ryby jsou opravdová pochoutka. (zdroj foto: pixabay.com)

Vegetariánský oběd z grilu

Tak toto jídlo by klidně mohlo být označeno cedulkou „food porn“ – je prostě ďábelsky dobré! A přitom jednoduché, takže vám jeho příprava zabere necelou hodinku.

Budete potřebovat jen zeleninu a vajíčka, toť vše. Rajčata jsou nejlepší loupaná – stačí, když je v misce zalejete vřelou vodou a necháte pár vteřin spařit, poté se kůže lehce sloupne.  

  1. Nejprve si v osolené vodě s trochou kmínu předvařte 10 větších brambor, které jste nakrájeli na kostičky.
  2. Než se brambory uvaří, nachystejte si ostatní ingredience.
  3. Budete potřebovat 2 cibule nakrájené na hrubší plátky, 2 papriky nakrájené na širší nudličky, 3 rajčata bez slupek, 9 vajíček, sůl, pepř, olivový olej a sladkou papriku.
  4. Brambory již vypadají, že jsou téměř uvařené? Výborně. Slejte je a přesuňte se ke grilu, na který si dejte pánev nebo pečicí tácek.
  5. Všechny ingredience kromě vajec a koření nejprve promíchejte s olivovým olejem, a poté vložte na pánev.
  6. Nechejte na ohni zavadnout a zesklovatět papriku, a ostatní zeleninu nechejte pěkně provonět ohněm.
  7. Nakonec na směs nalejte rozmíchaná a osolená vejce a nahoru ještě přidejte koření.

Výborný oběd je na světě, nechte si chutnat!

Co si dáte na grilu vy? Budete si připravovat lahodné burgery s nivou, vegetariánský oběd, nebo pstruha na voňavých bylinkách? Ať žije grilování!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevíte, jak si zpestřit letošní grilování? Zkuste tyto ovocné a zeleninové kousky. Z grilu chutnají báječně

Zahradní nábytek nemusí být drahý. Tyto užitečné kousky zvládnete vyrobit sami a levně

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek