Úterý , 04. 10. 2022

František

Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány

Už se taky nemůžete dočkat, až se i z vaší terasy, balkónu nebo zahrady bude linout nezaměnitelná vůně grilovaných dobrot? Letní vzdoušek, radost a pohoda, a k tomu něco dobrého k zakousnutí. Pojďte si s námi připravit ty nejlepší kousky na gril. Značka – pochutnají si masojedi i vegetariáni. Prostě grilování!
grilování
Všichni se těšíme na letní grilování! Máme pro vás tipy na ty nejlepší grilované dobrůtky. (zdroj foto: pixabay.com)

Je jedno, zda zrovna venku pálí slunce nebo padají provazy deště – grilování k létu odnedávna patří. Lahodné dobroty, které se pojídají v kruhu milých lidí, to je prostě synonymum pohody. Odměňte se za celoroční práci a dopřejte si léto plné grilovaných specialit. Vyzkoušíte naše masité vychytávky, nebo se raději obklopíte pořádnou porcí dozlatova ugrilované zeleniny? Jdeme na to!

Lahodný burger s nivou

Vaše chuťové buňky zajásají! Burger dokonale podtrhne radost z volného dne a počasí vám bude úplně fuk. Je snad příliš horko nebo naopak chladno? S lahodným burgerem zapomenete na vše, co by mohlo kazit idylu krásného dne.

  1. Nejprve budete na pánvi dozlatova smažit 2 cibule nakrájené na plátky.
  2. Poté přisypejte lžičku třtinového cukru, přidejte 2 lžičky octa balzamiko, sůl a pepř, a míchejte směs až do zhoustnutí.
  3. Jednu polovinu této směsi přidejte k půl kilu mletého vepřového a hovězího masa, a smíchejte s 60 gramy rozmixovaného toastového chleba.
  4. Přidejte 5 nadrobno nakrájených lístků šalvěje, 1 vejce, 60 gramů nastrouhané nivy, sůl a pepř.
  5. Vytvarujte masovou směs do tvaru burgeru. Grilujte 7 minut po každé straně.
  6. Mezitím si rozkrojte housky a opečte je. Housky naplňte salátem, burgery a zbylou směsí cibule. Dobrou chuť!
burger
Burger je osvědčená klasika! (zdroj foto: pixabay.com)

Nejlepší pstruh na grilu

Ryby je ideální připravovat na grilu. Chuť a vůně dřeva dá vyniknout jejich jedinečné chuti. Pro to, abyste si mohli vychutnat tuto dobrotu, vám přitom postačí pár jednoduchých ingrediencí.

  • Alespoň 2 hodiny nechte ryby marinovat ve směsi medvědího česneku, soli a másla.
  • Pokud nemáte sezónní medvědí česnek ve spižírně, nachystejte si marinádu z másla, rozmarýnu, tymiánu a citrónu.
  • Vložte na gril a opékejte po obou stranách zhruba 10 minut.

Přejete si ještě jednu vychytávku? Během grilování ryby na ohni osmahněte i hrubší trojúhelníky pomeranče.

K TÉMATU  Jednoduchý a rychlý vrstvený makovník chutná prostě skvěle

Přejeme vám, ať se tento recept zařadí mezi vaše oblíbené speciality na grilu.

ryby
Grilované ryby jsou opravdová pochoutka. (zdroj foto: pixabay.com)

Vegetariánský oběd z grilu

Tak toto jídlo by klidně mohlo být označeno cedulkou „food porn“ – je prostě ďábelsky dobré! A přitom jednoduché, takže vám jeho příprava zabere necelou hodinku.

Budete potřebovat jen zeleninu a vajíčka, toť vše. Rajčata jsou nejlepší loupaná – stačí, když je v misce zalejete vřelou vodou a necháte pár vteřin spařit, poté se kůže lehce sloupne.  

  1. Nejprve si v osolené vodě s trochou kmínu předvařte 10 větších brambor, které jste nakrájeli na kostičky.
  2. Než se brambory uvaří, nachystejte si ostatní ingredience.
  3. Budete potřebovat 2 cibule nakrájené na hrubší plátky, 2 papriky nakrájené na širší nudličky, 3 rajčata bez slupek, 9 vajíček, sůl, pepř, olivový olej a sladkou papriku.
  4. Brambory již vypadají, že jsou téměř uvařené? Výborně. Slejte je a přesuňte se ke grilu, na který si dejte pánev nebo pečicí tácek.
  5. Všechny ingredience kromě vajec a koření nejprve promíchejte s olivovým olejem, a poté vložte na pánev.
  6. Nechejte na ohni zavadnout a zesklovatět papriku, a ostatní zeleninu nechejte pěkně provonět ohněm.
  7. Nakonec na směs nalejte rozmíchaná a osolená vejce a nahoru ještě přidejte koření.

Výborný oběd je na světě, nechte si chutnat!

Co si dáte na grilu vy? Budete si připravovat lahodné burgery s nivou, vegetariánský oběd, nebo pstruha na voňavých bylinkách? Ať žije grilování!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nevíte, jak si zpestřit letošní grilování? Zkuste tyto ovocné a zeleninové kousky. Z grilu chutnají báječně

Zahradní nábytek nemusí být drahý. Tyto užitečné kousky zvládnete vyrobit sami a levně

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek