Domů » Recepty » Nevíte, jak si zpestřit letošní grilování? Zkuste tyto ovocné a zeleninové kousky. Z grilu chutnají báječně
grilování
Vyzkoušejte na grilu zeleninu a ovoce.
Recepty

Nevíte, jak si zpestřit letošní grilování? Zkuste tyto ovocné a zeleninové kousky. Z grilu chutnají báječně

Grilování k létu neodmyslitelně patří. A s grilováním má většina z nás spojeno maso. Pro mnohé tak může být překvapením, že na grilu skvěle chutná skvěle nejen maso, ale i zelenina, ovoce a třeba i dezerty.

Nevěříte? My vám přinášíme pár tipů, po kterých se budou olizovat i zapřisáhlí masožravci. Zkuste si grilování letos chuťově zpestřit.

Grilovat nebo negrilovat?

I když je grilování u nás velmi oblíbeno, občas se objevují názory, že není příliš zdravé. Bývá uváděno, že grilováním se zelenina a ovoce připravují o důležité vitamíny. Patříte-li mezi milovníky grilování, nemusíte zoufat, protože správným způsobem grilování, si použité suroviny, tělu prospěšné látky zachovají. Důležité je držet se při grilování několika zásadních pravidel.

Při grilování nenechávejte ovoce a zeleninu na grilu příliš dlouho a po ugrilování je konzumujte hned. Někdo preferuje grilování na grilovacích miskách, což je pomalejší způsob přípravy pokrmů a připomíná spíše dušení. Někdo griluje na přímém ohni, kdy se nechá zelenina jen lehce ošlehnout plameny. Záleží jen na chuti a časových možnostech strávníka. Oblíbené jsou obě varianty grilování.

Místo masa zelenina a ovoce

Zeleninu lze grilovat téměř jakoukoliv. Skvěle budou chutnat brambory, cuketa, rajčata, lilek, fazolové a hráškové lusky, kedlubny, papriky, chřest, cibule, patisony, celer, mrkev a římský salát. Lahůdkou jsou také houby, z nichž nejdostupnější jsou žampióny. Grilování, to jsou ale také bylinky a koření. Některá zelenina nemusí být chuťově příliš výrazná, a proto je vhodné použít právě čerstvé bylinky. Oblíbené jsou zejména rozmarýn, majoránka, šalvěj, tymián.

Z koření je oblíbená hrubozrnná sůl, pepř, hořčičné semínko, kmín, ale fantazii a chuti se meze nekladou.Při přípravě grilovaného ovoce a dezertů využijete zejména skořici.  I když grilované ovoce si své milovníky teprve získává, jde o velkou delikatesu. Grilovat lze broskve, banány, ananas, jablka, hrušky, ale i třeba meloun.

Kukuřice

Kukuřici na grilu ocení díky její sladké chuti nejen dospělí, ale především děti. K ugrilování báječné a zdravé pochoutky budete potřebovat jen oloupaný kukuřičný klas, který lehce potřete olivovým olejem. Kukuřice bude chutnat jak samotná, tak jako příloha k masu.

Cuketa

Cuketu najdeme téměř na každé venkovské zahrádce, ale dnes i v každém obchodě s potravinami a vybírat lze z mnoha druhů. Cuketu nakrájejte na plátky, potřete olivovým olejem, posypte solí, pepřem nebo kořením a grilujte do změknutí.

grilování
Žampiony, cuketa, lilek, ananas. To vše a mnoho dalšího chutná z grilu výtečně. (zdroj foto: pixabay.com)

Římský salát

Ano, i římský salát je na grilu výborný, jen o tom málokdo ví. Salát lze lehce pokapat olivovým olejem nebo stačí jen potřít grilovací rošt. Grilujeme, dokud se na salátu neobjeví otisk grilu. To je nejvyšší čas dát ho z grilu pryč.

Žampióny

Pokud jste ještě nezkoušeli grilovat žampióny, zkuste typ portobello. Jde o výborné masité žampióny, které jsou ideální právě na gril. Stačí je jen dát na gril a klobouk z každé strany 4-7 minut grilovat.

Lilek

Lilek, známý také jako baklažán, chutná výborně zapečený. Nakrájený lilek stačí pokapat olivovým olejem a z každí strany grilovat cca 5-6 minut. Na závěr stačí posypat sýrem.

Rajčata

Rajčata patří mezi tradiční grilovanou zeleninu. Chcete-li se vyhnout oblíbené klasice, kdy jsou rajčata rozpůlena a pokapána olivovým olejem, zkuste je pro změnu vydlabat a naplnit mozzarellou a posypat provensálskými bylinkami. Na závěr můžete ještě ozdobit nakrájenou bazalkou a užít si chuť Itálie.

Ananas

Grilovaný ananas nadchne jak děti, tak dospělé, protože kyselost, která je pro ananas tak typická, grilováním zmizí a zbude už jen lahodně sladká chuť. Ananas stačí nakrájet na plátky a z každé strany grilovat 4-5 minut. Ideální je podávat ho ze zmrzlinou.

Broskve, meruňky

Grilované broskve jsou pro opravdové gurmány, zvlášť když je ještě pokapete medem a skořicí. Broskvi rozpulte a z každé strany grilujte cca 5 minut. Výborně chutnají s řeckým jogurtem, posypané vlašskými ořechy či mandlemi. Máte-li na zahrádce nebo ve spíži meruňky, lze grilovat a připravit stejným způsobem.

Banán

Banán podélně rozřízněte a grilujte z každé strany cca 2 minuty. Vhodné je nechat slupku a grilovat do doby, než slupka ztmavne. Podávejte s řeckým jogurtem a ořechy nebo zmrzlinou a javorovým sirupem.

Meloun

I vodní meloun může díky grilování získat zcela nový rozměr. Ukrojte cca 2,5 až 3 cm silné plátky a grilujte z každé strany 2 až 3 minuty.

Jablka, hrušky

Jablka na grilu lze upravit na mnoho různých způsobů. Grilovat lze jen plátky jablek posypaná skořicí a zakápnutá medem. Jablka lze také rozkrojit na polovinu a připravit si tak úžasný dezert. Z poloviny jablka vydlabeme jádřinec a z obou stran krátce ogrilujeme. Poté vložíme do vydlabané jamky směs z rozinek, másla a tvarohu. Stejným způsobem lze připravit také hruškový dezert. Přidat můžeme zmrzlinu a dozdobit šlehačkou.

Hroznové víno, angrešt a jiné bobuloviny

Před grilováním je vhodné drobnější bobulové ovoce napíchat na špejli, aby bylo grilování jednodušší. Chcete-li, můžete ovoce pokapat alkoholem a podávat třeba se zmrzlinou. Nezapomeňte ozdobit snítkou máty či meduňky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Grilované kukuřičné klasy s jogurtovým dipem

Grilovaný sumec na fenyklovém salátu, s vinnou redukcí a citronovým máslem

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Denisa Salvová

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Napsat komentář

Pin It on Pinterest