Pátek , 20. 05. 2022

Zbyšek

Univerzální kakaový korpus jak od mistra cukráře

Domácím narozeninovým dortem můžete svým blízkým udělat velkou radost. Nelekejte se, ve skutečnosti je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Základem každého pořádného dortu je totiž piškot nebo korpus. A tentokrát jsme pro vás připravili recept na univerzální kakaový korpus, který se hodí prakticky ke všem krémům a náplním.
korpus
Základem je perfektní korpus, pak se fantazii meze nekladou. (foto: lovecommacake.com)

Kromě kakaa mu dodává šmrnc troška skořice, případně perníkového koření. A pokud chcete, aby byl korpus opravdu dokonalý, můžete část cukru nahradit medem. U dortů pro dospělé klidně přidejte i malého panáka rumu nebo rumové aroma.

Ingredience na kakaový korpus

  • 6 vajec
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 25 g holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 balení skořicového cukru nebo koření do perníku
  • Špetku soli

Příprava

Všechna vejce si rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Pokud chcete docílit opravdu tuhého sněhu, nejlepší je s bílky začít pracovat co nejrychleji po vyjmutí vajec z lednice. Vyplatí se také do sněhu v průběhu šlehání vymačkat pár kapek citronové šťávy nebo přidat špetku soli. Jakmile máte pěkně tuhý sníh, do žloutků v druhé míse rozmíchejte cukr se skořicovým cukrem. Pak do nich prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto lehounce osolte. Nakonec přidejte i holandské kakao. Směs důkladně zpracujte, nejlépe v mixéru na pomalé obrátky, ale poslouží i ruční práce.

Nakonec těsto z mixéru odstavte a opatrně do něj ručně zapracujte bílkový sníh. Dortovou formu o požadovaném tvaru si vyložte pečicím papírem, naplňte ji těstem a uhlaďte ho. Kakaový korpus pečte v troubě předehřáté na 180 °C, upečený bude asi za 25-30 minut. Že je hotový poznáte pomocí špejle nebo párátka.

Hotový korpus nechte vystydnout na pokojovou teplotu a pak jej můžete dále zpracovávat. Nejlepší je korpus podélně rozříznout na dva až tři díly, které následně spojíte marmeládou, krémem nebo třeba čokoládou. Na vrch většinou přijde šlehačka nebo krém a strouhaná čokoláda, poleva nebo cukrářské sypání. Dort skladujte v lednici, většinou vydrží čerstvý dva dny.

Pokud chcete změnu, těsto se dá s trochou fantazie odměnit i na světlý korpus. Místo skořicového použijte cukr vanilkový a kakao jednoduše vynechte.

K TÉMATUTyto karbanátky můžete i při dietě. Jsou bez tučného masa, strouhanky a přitom skvěle chutnají

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dezert nebo narozeninový dort? Tento zákusek může být obojím!

Skvostný dort z kakaových palačinek. Tento dezert musíte zkusit

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek