Rychlé kuličky z mletého masa v sýrové omáčce
Stačí vám jen pár poctivých základních surovin: mleté maso, vývar a sýr. Ne s každým jídlem se musíte pracně dělat, jako třeba se svíčkovou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kuličky z mletého masa v sýrové omáčce
- 800800gmletého masa
- 100100mlmléka
- 33krajícechleba
- 22ksvajec
- 22stroužkyčesneku
- 11kscibule
- sůl a pepř
- sádlo
- 400400mlzeleninového nebo masového vývaru
- 100100geidamu na strouhání
- 100100gčedaru na strouhání
- 5050gmásla
- 2020ghladké mouky
- 11kscibule
- sůl a pepř
Postup:
Chleba si nalámejte na kousky a nechte ho hodinu nebo dvě namočený v mléce. Vejce rozklepněte, zlehka je prosolte a vidličkou našlehejte. Pak je přelijte do mletého masa. Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř (a případně další koření) a masovou směs důkladně zpracujte rukama. Nakonec slijte z chleba mléko, které se nevsáklo, a chléb přidejte do masové směsi. Ze směsi vytvarujte kuličky o velikosti míčku na stolní tenis.
Na pánvi si rozpalte sádlo a kuličky ze všech stran zprudka orestujte. Pak je dejte na papírovou utěrku okapat. Sádlo můžete využít jako základ sýrové omáčky, jinak je lepší na jiné pánvi rozpustit máslo a nechat na něm zpěnit najemno nakrájenou cibulku. Když začne cibule hnědnout, zasypejte ji moukou, aby vznikla jíška. Jíšku pak zalijte zeleninovým vývarem.
V zeleninovém vývaru postupně za stálého míchání rozpusťte strouhané sýry. Pak dejte do omáčky masové koule. Za stálého míchání vařte na mírném plamenu asi čtvrt hodiny. Omáčku můžete podle chuti přikořenit. Podávejte s rýží.