Bezlepkové kuličky z mletého masa s tomatovou omáčkou
Dnes pro vás máme jednoduchý recept na bezlepkové kuličky. Není v nich totiž žádná strouhanka jako pojivo. Navíc je přímo jejich součástí rýže, a tak k nim nemusíte navíc dělat ani přílohu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bezlepkové kuličky z mletého masa
- 800800gmletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 300300grýže
- 200200mlzakysané smetany
- 5050mlkoncentrovaného rajského protlaku
- 22ksvejce
- 11kscibule
- voda
- olivový olej
- sůl, pepř a další koření dle chuti (hodí se oregano nebo bazalka)
Postup:
Rýži si propláchněte, a pak ji nechte hodinu až dvě naloženou v osolené vodě podobně, jako to děláváte s luštěninami. Poté ji sceďte a nechte minutu nebo dvě okapat. Mleté maso prosolte a zapracujte do něj najemno nakrájenou cibulku.
Obě vejce rozklepněte, zlehka prosolte a našlehejte je vidličkou. Pak je zapracujte do masové směsi. Díky vajíčkům budou kuličky držet pohromadě i bez strouhanky. Nakonec masovou směs opepřete, případně přidejte další koření dle chuti.
Z masové směsi udělejte kuličky o velikosti míčku na stolní tenis. Na pánvi smíchejte olivový olej se zakysanou smetanou a směs rozpalte. Do horké směsi vyskládejte kuličky, pak je zalijte sklenicí až dvěma vody, podle velikosti pánve, a nechte dusit. Kuličky by měly být téměř celé ponořené ve smetanové omáčce. Pokud nejsou, bude třeba je pravidelně otáčet.
Kuličky duste na středně silném plamenu asi půl hodiny. Po přibližně dvaceti minutách do omáčky rozmíchejte rajský protlak, možná budete také muset přilít ještě trochu vody. Zdravé bezlepkové kuličky můžete servírovat jen tak, protože rýže už je v nich. Nic nezkazíte, když k nim nachystáte lehký salát.