Pondělí , 03. 10. 2022

Bohumil

Nejlepší ryby na gril! Makrela, pstruh, hoki a ty další…

Čas grilování je tu a s ním i dilema, co dát nad uhlíky. Vsaďte letos na ryby a uvidíte, že neprohloupíte. Nemáte doma nadšeného rybáře? Nevadí! V obchodech je nabídka pestrá a díky našim tipům vždy odejdete se skvělým úlovkem, který vaše grilování pozdvihne na novou úroveň. Ryby jsou totiž chutné, lehké a zdravé.
gril
Letní grilování se neobejde bez mořských ryb! Zdroj foto: nowaco.com

Ač se dá grilovat téměř každá ryba, ne vždy stojí výsledek za to. Proto byste měli při nákupu dobře zvažovat všechna pro a proti. Některé mají hodně kostí a ne každý je ochotný je vybírat. To platí zejména u kapra, štiky či bělice. Vhodní nejsou ani šupináči s jemným masem, např. máslová ryba či pangas. Budou se vám rozpadat a příliš si na nich nepochutnáte. Pokud však sáhnete po rybách s pevným masem, máte téměř vyhráno. Proč jen téměř? Protože i u nich existují rozdíly, které značně ovlivňují výsledek.

Makrela musí být dobře vypasená

Prvním příkladem je makrela, která patří k nejoblíbenějším rybám. Její chuť určuje množství tuku, který obsahuje. Různí rybáři ji loví na odlišných místech. Pokud byla chycena u Irska dříve, než se vydala na dlouhou pouť do Středozemního moře, tak měla ještě patřičně „založeno“. Díky většímu množství tuku bude nejen šťavnatější a chutnější, ale také bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Jestliže byla makrela ulovena až po cestě, při níž zhubla, pak bude o cenné a zdraví prospěšné látky chudší a nebude to už ono. Proto si v obchodě dobře prohlédněte údaje uvedené na obale. Bude-li tam jako v případě makrely od značky NOWACO napsané Irsko, neváhejte a dejte ji do nákupního košíku.

gril
Letní grilování se neobejde bez mořských ryb! Zdroj foro: nowaco.com

Pstruh z horského potoka

Trochu jinak je to u dalšího oblíbence na gril – pstruha. U něj není tuk to hlavní, co by vás mělo zajímat. V tomto případě jsou rozhodující podmínky, ve kterých žil. Ti nejlepší pstruzi jsou z horských potoků s kamenitým podložím, kterými celoročně zurčí chladná a průzračně čistá voda. Díky ní mají pstruzi pevnou strukturu masa a jemnou chuť. Navíc v supermarketech je koupíte už kuchané, takže si ušetříte spoustu práce.

K TÉMATU  Vyzkoušejte tři netradiční recepty, díky kterým si zamilujete rybí filé

Když filety, tak jedině ty s kůží

Když je právě čas vaším nepřítelem a nechcete celé ryby, sáhněte po filetách. Na výběr máte třeba lososa, mořskou štiku a skvělý bude i steak z tuňáka. V poslední době si oblibu získává také hoki. Ovšem v případě grilování berte zásadně filety s kůží! Jinak se vám přichytí na gril a při snaze o obrácení či sundání se vám roztrhají. Na talíři pak nic mít nebudete a navíc vás bude čekat náročné čištění grilu. Proto, pokud přece jen zvolíte kousek bez kůže, nezapomeňte na alobal!   

Ovšem existuje i spousta dalších skvělých ryb na gril – sumec, úhoř, siven či candát. Takže se nebojte objevovat a zkoušet něco nového. Sezona je před námi a příležitostí k rozpálení grilu jistě bude víc než dost.

Zdroje článku:
www.nowaco.cz
Doporučujeme
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr článků

Každá z nás tu a tam zatoužíme po změně. Když už ale přijde na věc, zpravidla první, čím začneme, jsou naše vlasy. Důvod je prostý. Je to změna, které si většinou všimne opravdu každý (no dobře, možná manžel na to přijde později) a zároveň je to způsob, jak ze sebe vykouzlit zcela nové já, které rázem získá zbrusu novou image. Kde jinde hledat nové nápady a nasávat inspiraci, než právě v osvěžujících trendech, které nám rok co rok přinášejí světoví vlasoví stylisté. Co si pro nás připravili tentokrát?
Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Možná, že vás nikdy nenapadlo, jaký vliv na váš spánek může mít právě výběr prostěradla. Kromě toho, že jeho barva dokáže ovlivnit atmosféru v místnosti, jeho materiál zase může mít na svědomí to, jakým způsobem se vám bude spát a čerpat síly na následující den. Na co všechno je při výběru prostěradla třeba brát zřetel a jak může prostěradlo ovlivnit vaše spaní? Přečtěte si, z jakých možností můžete prostěradlo vybírat a co od jakého materiálu očekávat.
Není nad pořádnou šťavnatou krkovičku. Nejlepší je samozřejmě naložená v černém pivu a ugrilovaná, ale pokud zrovna grilování počasí nepřeje, můžete vyzkoušet třeba náš recept. Na česneku pečená krkovička v pikantní omáčce je rychlé a chutné jídlo, které zpestří i váš víkendový rodinný oběd. Pokud k ní připravíte hranolky a naservírujete dobré české pivo či moravské víno, budete se cítit jako v restauraci.
Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?
Myslíte si, že podle prvotního pohledu na tvář člověka můžete usuzovat na jeho charakter? Podle fyziognomie tomu tak opravdu je. Roli hraje vzhled očí, nosu, úst, čela, ale i jejich vzájemné rozložení v obličeji. Pojďme si říct aspoň některé indicie, které vám mohou poskytnout důležité informace o druhém člověku. Je ale samozřejmě jen na vás, jak velkou váhu tomu budete přikládat...
Nejspíš většina z vás bude mít zprvu představu jakési houby, za kterou bývá kombucha často mylně považována. Ve skutečnosti se jedná o komplex kvasinek a bakterií, který se nechává působit v čaji, aby vznikl požadovaný nápoj. Jeho léčivé účinky vás jistě oslní. A výhodou je, že si ho můžete klidně sami připravit doma. Tak jdete do toho?

Nepřehlédněte

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek