Pondělí , 30. 01. 2023

Robin

Bulharské ořechovky, rychlá a bezlepková dobrota

Bulharsko nepředstavuje zajímavou destinaci jenom v letním období – inspiraci tu najdete i pro zimní sváteční dovolenou. Co takhle začít tím, že rozšíříte svůj repertoár cukroví o bulharské ořechovky.
ořechovky
ilustrační obrázek

Jednoduché, rychlé a dokonce bezlepkové – takové je bulharské ořechové cukroví, ořechovky, které může doplnit i vaši sváteční hostinu. V dnešním receptu najdete rovnou dva druhy ořechů, nicméně, pokud jste všechny lískové ořechy použili třeba už na Masarykovo cukroví, vystačíte i s pouhými „vlašáky“. Napečeno máte doslova vcukuletu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim

Vlašské ořechy a bílá čokoláda. Výsledkem je vanilkové nebe

Bulharské ořechovky

porce
g / porce
Ingredience:
  • 2
    2
    bílky
  • 200
    200
    g
    vlašských ořechů
  • 1
    1
    hrst
    půlek z vlašských ořechů na ozdobu
  • 200
    200
    g
    lískových ořechů
  • 1
    1
    lžíce
    třtinového cukru
  • 1
    1
    lžíce
    medu
  • 1
    1
    sáček
    vanilkového cukru
  • 1
    1
    lžička
    skořice

Postup:

  1. Vlašské a lískové ořechy nasekejte v robotu nahrubo. Do menší uzavíratelné mističky nasypte třtinový cukr, skořici a vanilkový cukr a třepáním důkladně promíchejte. Směs cukrů přidejte k ořechům a smíchejte.

  2. Bílky začněte šlehat do tuhého sněhu. Asi v polovině šlehání, tedy když je sníh polotuhý, přidejte polévkovou lžíci medu. Poté pokračujte ve šlehání, dokud nebudou bílky úplně tuhé.

  3. Bílkovou směs promíchejte vařečkou zlehka s ořechy, aby zůstala nadýchaná. Takto připravené těsto nabírejte polévkovou lžící a tvarujte na plech vyložený pečicím papírem podle svého vkusu – kolečka, oválky, čtverce apod. Každý kousek následně dozdobte polovinou vlašského ořechu.

  4. Pečte ořechovky při 160 °C přibližně 15 minut a máte hotovo.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
bulharská kuchyně
jednoduché recept
bulharská kuchyně
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek