Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Podpořte zdraví svých kloubů a uvařte si skvělou domácí huspeninu!

Jestli jste ještě neochutnali huspeninu, je na čase to vyzkoušet. Může se pyšnit nejen výbornou chutí, ale také pozitivními účinky na zdraví našich kloubů. To věděli v dávných dobách i naši dědečkové a babičky.
huspenina
Huspenina je nejenom chutný, ale především zdravý pokrm. (zdroj foto: electropiknik.cz)

Huspenina je často opomíjené ale skvělé jídlo. Vyzkoušejte tento starý a osvědčený recept a potěšte nejen žaludek, ale i svůj pohybový aparát.

Proč je huspenina tak zdravá?

Asi vás bude zajímat, proč se huspenina může chlubit pozitivními účinky na naše pohybové ústrojí, především pak na klouby. Tajemství spočívá v tom, že obsahuje vysoké množství bílkovin, konkrétně tedy kolagen, který blahodárně působí na naše chrupavky, šlachy, kůži a již zmíněné klouby. V kosmetickém průmyslu se také hojně užívá k omlazování pleti. Dále je huspenina zdravá, protože je plná elastinu, který podporuje elasticitu našich tkání a orgánů. Pokud tedy budete jíst huspeninu, budete:

klouby
Domácí huspenina je velmi prospěšná pro zdraví vašich kloubů. (zdroj foto: pixabay.com)
  • mít zdravé klouby, šlachy, chrupavky
  • ženy se budou pyšnit krásnou a pevnou pletí
  • podpoříte své cévy a správnou činnost srdce
  • budete mít zdravější chrup

Příznivých účinků má toto nenápadné jídlo celou řadu. Proto pojďte se pustit do vaření!

Jaké ingredience potřebujete?

Budete potřebovat čtyři různé druhy masa z prasete, a to vepřové nožičky asi dva kusy, dva kusy vepřového kolene, půl kila vepřové kůže, půl kila vepřové plece. Z koření si obstarejte 25 kuliček pepře, 13 kuliček nového koření, 2 kusy bobkového listu, trochu soli, ocet. Ze zeleniny pak 3 cibule, 8 stroužků česneku, 5 mrkví, dvě petržele, půl hlavičky celeru.

Jde se na vaření geniální huspeniny

Vepřové nožičky, kůži a kolena vložíte do velkého hrnce s vodou, okořeníte solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem, octem, přidáte česnek a cibuli a přivedete k varu. Až se maso uvaří a povolí od kosti, přidáte vepřovou plec a zbytek zeleniny – mrkve, petržele a celer. Během vaření čistíte vývar od tvořící se pěny. Vaření bude trvat i několik hodin, ale výsledek bude stát za to!

huspenina
Huspenina pomůže cévám, zubům, pokožce i kloubům. (zdroj foto: 123rf.com)

Huspeninu musíte nechat do druhého dne řádně ztuhnout

Vařením však příprava skvělé domácí huspeniny nekončí. Uvařenou zeleninu pokrájíte a dáte do větší mísy spolu s natrhaným vepřovým masem, pak zalijete vývarem, který ze všech surovin vzniknul. Necháte na chladném místě ztuhnout do druhého dne a pak si můžete pochutnávat a prospívat tak pozitivně i svému tělu.

K TÉMATU  Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma

Kvas z červené řepy je nejenom chutný. Při pravidelné konzumaci budete zdravá jako nikdy předtím

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek