Podpořte zdraví svých kloubů a uvařte si skvělou domácí huspeninu!
Huspenina je často opomíjené ale skvělé jídlo. Vyzkoušejte tento starý a osvědčený recept a potěšte nejen žaludek, ale i svůj pohybový aparát.
Proč je huspenina tak zdravá?
Asi vás bude zajímat, proč se huspenina může chlubit pozitivními účinky na naše pohybové ústrojí, především pak na klouby. Tajemství spočívá v tom, že obsahuje vysoké množství bílkovin, konkrétně tedy kolagen, který blahodárně působí na naše chrupavky, šlachy, kůži a již zmíněné klouby. V kosmetickém průmyslu se také hojně užívá k omlazování pleti. Dále je huspenina zdravá, protože je plná elastinu, který podporuje elasticitu našich tkání a orgánů. Pokud tedy budete jíst huspeninu, budete:
- mít zdravé klouby, šlachy, chrupavky
- ženy se budou pyšnit krásnou a pevnou pletí
- podpoříte své cévy a správnou činnost srdce
- budete mít zdravější chrup
Příznivých účinků má toto nenápadné jídlo celou řadu. Proto pojďte se pustit do vaření!
Jaké ingredience potřebujete?
Budete potřebovat čtyři různé druhy masa z prasete, a to vepřové nožičky asi dva kusy, dva kusy vepřového kolene, půl kila vepřové kůže, půl kila vepřové plece. Z koření si obstarejte 25 kuliček pepře, 13 kuliček nového koření, 2 kusy bobkového listu, trochu soli, ocet. Ze zeleniny pak 3 cibule, 8 stroužků česneku, 5 mrkví, dvě petržele, půl hlavičky celeru.
Jde se na vaření geniální huspeniny
Vepřové nožičky, kůži a kolena vložíte do velkého hrnce s vodou, okořeníte solí, pepřem, novým kořením, bobkovým listem, octem, přidáte česnek a cibuli a přivedete k varu. Až se maso uvaří a povolí od kosti, přidáte vepřovou plec a zbytek zeleniny – mrkve, petržele a celer. Během vaření čistíte vývar od tvořící se pěny. Vaření bude trvat i několik hodin, ale výsledek bude stát za to!
Huspeninu musíte nechat do druhého dne řádně ztuhnout
Vařením však příprava skvělé domácí huspeniny nekončí. Uvařenou zeleninu pokrájíte a dáte do větší mísy spolu s natrhaným vepřovým masem, pak zalijete vývarem, který ze všech surovin vzniknul. Necháte na chladném místě ztuhnout do druhého dne a pak si můžete pochutnávat a prospívat tak pozitivně i svému tělu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma
Kvas z červené řepy je nejenom chutný. Při pravidelné konzumaci budete zdravá jako nikdy předtím