Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Těsto na nejlepší lívance, jaké jste kdy ochutnala

Lívance dělá v Česku skoro každý, a tak na ně existuje nepřeberné množství receptů. Najdou se i vegetariánské či veganské alternativy, jsou varianty s ovesnými vločkami nebo skořicovým cukrem rovnou v těstu, někdo je naopak připravuje z vanilkového těsta. My však pro vás dnes máme recept, který strčí všechny ostatní do kapsy. A to bez ohledu na to, zda děláte lívance se sladkou, nebo se slanou oblohou.
lívance
Kefírové lívance jsou skvělé na sladko, ale i slané. (foto: 123RF)

Základem našeho těsta je kefír, protože ten lívancům dodá větší hebkost než obyčejné mléko, byť plnotučné. Kromě toho přidáváme do těsta med, jako to dělají třeba Francouzi nebo Italové. Díky tomu budou krásně nadýchané. A vám už zbývá jen dát pozor na to, aby se vám kefírové lívance na pánvi nepřipálily.

Ingredience na kefírové lívance

  • 500 ml kefíru
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 10 ml medu
  • 5 g jedlé sody
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Špetka soli

Příprava

Vajíčka si rozklepněte, zlehka je prosolte a vyšlehejte vidličkou. Pak do nich přimíchejte slunečnicový olej. Směs dejte do mixéru, zapněte ho na pomalé obrátky a postupně do ní zapracovávejte kefír a mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Pak přidejte cukr, vanilkový cukr a med. Hotové těsto nechte hodinku odpočinout přehozené čistou utěrkou. V mezičase si můžete třeba připravit to, s čím budete kefírové lívance podávat.

Odpočaté těsto znovu nechte jednu až dvě minutky promíchat v mixéru. V těstu nesmí být žádné hrudky, jinak by se vám začalo připalovat.

Lívance nejlépe opečete na troše másla smíchaného s olivovým nebo rostlinným olejem – tahle kombinace zabrání, aby se vám máslo a těsto začaly připékat. Pokud děláte lívance se slanou ozdobou, můžete namísto másla využít sádlo. V takovém případě je lepší z receptu vynechat větší část cukru a nahradit ho moukou nebo škrobem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lívance na domácí stůl. Jak připravit ty nejlepší?

Americké palačinky, které připomínají naše lívance

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek