Domů » Recepty » Pečení » Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy

netradiční jablečný koláč
Když máte hodně jablek, koláč je alternativa, jak je zpracovat. (foto: electropiknik.cz)
Chcete si trochu zaexperimentovat? Pak vyzkoušejte náš netradiční jablečný koláč, ve kterém je ukrytý lahodný tvarohový krém. V porovnání s klasickým jablečným závinem jde o zajímavé zpestření vašeho pekařského rejstříku. Kromě toho není koláč nijak náročný, těsto i náplň budete mít hotové raz dva.

Ingredience na netradiční jablečný koláč

Na těsto na netradiční jablečný koláč budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Špetku soli

Na jablečnou náplň si nachystejte:

  • 5-6 jablek
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 100 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 20 g másla
  • 10 g mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • Špetku soli

Příprava

Máslo si nechte změknout a v mixéru do něj zapracujte moučkový cukr. Obě vejce si vyklepněte, zlehka je prosolte a vidličkou si je našlehejte. Pak je zapracujte do máslové směsi. Pak do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte z něj stejnoměrnou hmotu bez hrudek. Hotové těsto obalte potravinářskou fólií a dejte do na hodinu odpočívat do lednice.

V mezičase si oloupejte, očistěte a vykrájejte jablka. Pak je nastrouhejte nahrubo. V rendlíku si rozpusťte máslo a nastrouhaná jablka na něm na mírném plamenu pár minut poduste. Pak do nich rozmíchejte skořici s vanilkovým cukrem, odstavte je z plotny a nechte chladnout. Nyní je čas přípravu krému. Ve větší míse si rozmíchejte v tvarohu zakysanou smetanu a přidejte cukr. Pak do krému přidejte našlehané a zlehka prosolené vejce.

Odpočaté těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dvě poloviny. První si rozválejte na tenký plát a vyskládejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvěte hromádky jablečné náplně a mezi ně hromádky krému. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a celý koláč s ní upěchujte. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotový bude za 40-45 minut. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý mandarinkový koláč z nadýchaného tvarohového těsta

Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře