Domů » Recepty » Pečení » Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu
Dezerty Pečení Recepty Sladká jídla

Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu

trojbarevný koláč
Trojbarevný koláč pro sychravé nedělní večery. (foto: prirodajelek.cz)
Dnes pro vás máme skvělý recept na trojbarevný jablečný koláč s vaječným sněhem, který bude kralovat letošnímu podzimu. Pokud se vám na zahradě urodila jablka, zbystřete. I když tento koláč vypadá, jako kdyby na něm dřel dlouhé hodiny cukrářský mistr, hotový ho budete mít raz dva. Uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Ingredience na trojbarevný koláč

 Při přípravě těsta na trojbarevný koláč se neobejdete bez:

  • 6 vaječných žloutků
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 300 g řeckého jogurtu
  • 300 g hladké mouky
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 vanilkové cukry
  • Sůl

Na jablečnou nádivku budete potřebovat:

  • 1,5 kg jablek
  • 250 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 15 g mleté skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • Polovinu citronu

Na bílkový sníh si připravte:

  • 6 vaječných bílků
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Polovinu citronu
  • Sůl

Příprava

Jablka si omyjte, očistěte a vykrájejte. Nastrouhat je můžete i se slupkou, ale bez ní bude zákusek jemnější. V dostatečně velkém hrnci si na mírném plamenu rozpusťte máslo a přidejte k němu nastrouhaná jablka. Míchejte, aby se vám jablka nezačala připalovat, a do hrnce přidejte cukr, vanilkový cukr a skořici.

Vymačkejte do něj i šťávu z poloviny citronu, pozor na pecky. Když jablka pustí šťávu, sceďte je, šťávu si odlijte a rozmíchejte v ní škrob. Pak šťávu se škrobem vraťte zpět do hrnce ke zbytku jablek a uvařte hustou kaši. Hotovou kaši odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Rozklepněte si vejce a oddělte si žloutky od bílků. Ze žloutků vyšlehejte s cukrem a troškou soli pěnu, do které zapracujte máslo a vanilkový cukr. Pak přidejte řecký jogurt a mouku s práškem do pečiva. Těsto důkladně propracujte, aby bylo hladké a drželo tvar. Pak ho napěchujte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25-30 minut při teplotě 180 °C.

Jakmile těsto zezlátne, vyndejte plech z trouby a navrstvěte na něj jablečnou kaši. Její vrstva by měla být přibližně stejně vysoká jako vrstva těsta. Pak plech vraťte zpět do trouby, stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10 minut.

V mezičase si připravte bílkový sníh. Bílky vytřete se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte šťávu z druhé poloviny citronu a vše vyšlehejte do tuhého sněhu. Vytáhněte plech s těstem z trouby a sníh navrstvěte na jablečnou vrstvu. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, teplota tentokrát zůstane stejná.

Hotový koláč nechte vystydnout, podávejte a uchovávejte jej při pokojové teplotě. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?

Už jste ochutnali báječný tvarohový koláč s čokoládou? Přikládáme recept

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře