Netradiční příloha: zkuste turecké rohlíky s koprem
Ingredience na turecké rohlíky
Na turecké rohlíky (šest až osm rohlíků) budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 200 ml olivového oleje do těsta plus olej na osmažení
- 50 g pekařského droždí
- 25 g čerstvého nebo sušeného kopru
- 20 g cukru nebo medu
- 5 g soli
Příprava
Nejprve si zadělejte na kvásek. V přibližně 50 mililitrech teplého mléka (můžete si ho zahřát na plotně nebo v mikrovlnce, ale ne moc, jen přibližně na 40 °C) si rozmíchejte cukr a pekařské droždí. Kvásek nechte alespoň půl hodiny pracovat na teplém a suchém místě. Hrnek nebo misku s kváskem přehoďte čistou utěrkou.
Po uplynutí půl hodiny si do kvásku přilejte zbytek mléka a dobře ho promíchejte. Pak kvásek přisolte a přilejte do něj olivový olej. Trochu oleje si ale nechte stranou a naložte do něj najemno nasekaný kopr. Nakonec do těsta prosejte mouku. Těsto důkladně zpracujte tak, aby bylo jemné, bez hrudek a hezky se táhlo. Hotové těsto přehoďte čistou utěrkou a nechte ho alespoň hodinu na teplém místě, aby nakynulo.
Vykynuté těsto si rozdělte na šest až osm stejných dílů, podle velikosti pánve, ve které je budete smažit. Z dílu těsta si vyválejte čtverce nebo obdélníky a srolujte je typickým rohlíkovým způsobem. Nebo z nich můžete udělat bochánky. Na pánvi si rozpalte tenkou vrstvu oleje a rohlíky postupně na mírném plamenu smažte.
Když je v polovině smažení obrátíte, potřete už osmaženou polovinu směsí oleje a kopru. Rohlíky jsou nejlepší ještě teplé, podávají se jako příloha k masu. Můžete je ale konzumovat i studené. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta
Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba