Neděle , 04. 12. 2022

Barbora

Netradiční příloha: zkuste turecké rohlíky s koprem

Dnes pro vás máme opravdovou specialitu. Jde o autentický recept na smažené turecké rohlíky s koprem, které se na Blízkém východě často konzumují jako příloha k masu, ale v posledních letech i k salátům. Asi nemusíme dodávat, že se tyhle rohlíky skvěle hodí ke všem pokrmům s oblíbenými tzatziki. Vyzkoušejte je i vy!
turecké rohlíky
Znáte turecké rohlíky? Netradiční pečivo se stane ideální přílohou k nejednomu pokrmu. (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na turecké rohlíky

Na turecké rohlíky (šest až osm rohlíků) budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 ml olivového oleje do těsta plus olej na osmažení
  • 50 g pekařského droždí
  • 25 g čerstvého nebo sušeného kopru
  • 20 g cukru nebo medu
  • 5 g soli

Příprava

Nejprve si zadělejte na kvásek. V přibližně 50 mililitrech teplého mléka (můžete si ho zahřát na plotně nebo v mikrovlnce, ale ne moc, jen přibližně na 40 °C) si rozmíchejte cukr a pekařské droždí. Kvásek nechte alespoň půl hodiny pracovat na teplém a suchém místě. Hrnek nebo misku s kváskem přehoďte čistou utěrkou.

Po uplynutí půl hodiny si do kvásku přilejte zbytek mléka a dobře ho promíchejte. Pak kvásek přisolte a přilejte do něj olivový olej. Trochu oleje si ale nechte stranou a naložte do něj najemno nasekaný kopr. Nakonec do těsta prosejte mouku. Těsto důkladně zpracujte tak, aby bylo jemné, bez hrudek a hezky se táhlo. Hotové těsto přehoďte čistou utěrkou a nechte ho alespoň hodinu na teplém místě, aby nakynulo.

Vykynuté těsto si rozdělte na šest až osm stejných dílů, podle velikosti pánve, ve které je budete smažit. Z dílu těsta si vyválejte čtverce nebo obdélníky a srolujte je typickým rohlíkovým způsobem. Nebo z nich můžete udělat bochánky. Na pánvi si rozpalte tenkou vrstvu oleje a rohlíky postupně na mírném plamenu smažte.

Když je v polovině smažení obrátíte, potřete už osmaženou polovinu směsí oleje a kopru. Rohlíky jsou nejlepší ještě teplé, podávají se jako příloha k masu. Můžete je ale konzumovat i studené. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Plněné rohlíčky z lahodného šlehačkového těsta

Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek