Domů » Recepty » Domácí vegeta: připravte si ji bez glutamanů a éček
Recepty Slaná jídla

Domácí vegeta: připravte si ji bez glutamanů a éček

domácí vegeta
Připravte si výbornou domácí vegetu. (foto: 123RF)
Když kupujete koření v obchodě, obvykle platíte za spoustu soli, která v něm nemá co dělat. A taky za všechny možné konzervanty, dochucovadla, barviva, zlepšovače chuti… Však to znáte. Kvalitní koření, v tomto případě oblíbenou Vegetu, si však můžete snadno připravit i doma. Bez glutamanů, éček i přebytečné soli. Roční zásoba takové domácí Vegety vás přitom přijde jen na pár korun. A s trochou šikovnosti vám půjde práce rychle od ruky.

Domácí vegeta – ingredience

Domácí vegeta není na přípravu těžká. Na zásobu na celý rok budete potřebovat:

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg petržele
  • 600 g červené cibule
  • 400 g celeru
  • 2 červené papriky
  • 2 zelené papriky
  • 2-3 pórky
  • 40 g sušeného libečku
  • 25 g sušené petrželky
  • 25 g sušeného celeru
  • 10 g sušeného mletého česneku
  • 5 bobkových listů

Příprava

Všechnu čerstvou zeleninu si důkladně omyjte, očistěte a nechte ji dobře uschnout. Pak si zeleninu nastrouhejte najemno na struhadle a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vzhledem k množství zeleniny potřebujete plechů hned několik. Zeleninu je potřeba sušit, aby vám vegeta nezačala plesnivět nebo hnít.

Pokud nemáte domácí sušičku, můžete použít troubu předehřátou na 60 °C. Zeleninu pravidelně kontrolujte, aby se vám nepřipálila. Je lepší, když ji několikrát promícháte. Můžete vyměnit i papír na pečení, na kterém se bude držet vlhkost. Usušenou zeleninu nechte vystydnout na čistém plátně nebo bavlněné utěrce.

Vystydnutou zeleninu přesypte do kuchyňského mixéru. Zapněte ho na nízké obrátky. Postupně přidávejte všechnu sušenou zeleninu a koření včetně bobkových listů, které se v mixéru nadrtí na kousíčky. Mixujte, dokud nevnikne jemná prášková směs. Hotovou domácí vegetu přesypte do zavařovacích sklenic nebo jiných nádob, které lze dobře utěsnit.

Domácí vegeta vydrží i dva roky, pokud je správně připravená a skladovaná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vepřová žebra s tou nejlepší domácí marinádou

Domácí granola: jak si ji jednoduše vyrobit?

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře