Čtvrtek , 29. 09. 2022

Michal

Koule z mletého masa v pikantní omáčce

Chcete si trošku okořenit víkendový oběd? Pak je tento recept přesně pro vás. Příjemně pálivé masové koule budete mít hotové raz dva, i kdybyste musela připravit třeba deset porcí. A snadno je dochutíte kořením, které máte u vás doma rádi.
koule z mletého masa
Mleté maso je možné připravit na x různých způsobů. (foto: electropiknik.cz)

Ingredience na koule z mletého masa

Na koule z mletého masa pro 4 osoby si nachystejte:

  • 600 g mletého masa
  • 400 g rýže
  • 50 ml rajčatového protlaku
  • 50 ml ostrého kečupu
  • 25 g hladké mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2-3 cibule
  • 2-3 mrkve
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř
  • Mletou pálivou papriku
  • Sušenou majoránku
  • Vegetu nebo jiné polévkové koření
  • Kopr
  • Vodu
  • Sádlo

Příprava

Rýži si uvařte tak, aby byla malinko nedovařená. Zatímco se vám rýže vaří, rozmixujte si polovinu cibulí spolu s česnekem. Tuto česnekovo-cibulovou pastu zapracujte do zlehka prosoleného a opepřeného mletého masa. Pak do masa zapracujte i uvařenou a na pokojovou teplotu vystydnutou rýži. Obě vejce si rozklepněte do mističky, zlehka je prosolte a našlehejte si je vidličkou. Našlehaná vejce také zapracujte do masové směsi.

Z masové směsi si vytvarujte koule o trošku menší než je tenisový míček. Masové koule vyskládejte na plech vymazaný máslem nebo rostlinným olejem. Druhou polovinu cibule si najemno nakrájejte a na sádle si ji orestujte dozlatova. Pak stáhněte plamen a k cibulce přidejte nastrouhanou mrkev, rajský protlak s kečupem a pálivou protlaku.

Vše pořádně promíchejte, restujte 3-5 minut a pak zalijte šálkem vody, ve které rozmíchejte vegetu, majoránku a další koření dle chuti.

Marinádu na pánvičce duste na mírném plamenu asi 10 minut a pak ji zahustěte moukou. Za stálého míchání nechte marinádu na plotně, dokud nezačne houstnout, a pak s ní přelijte masové koule na pekáči. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 45 minut. Koule se vám lépe opečou pod poklicí nebo alobalem. Servírujte s bramborem, bramborovou kaší, hranolky nebo rýží a zeleninovou oblohou.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Rychlý a zdravý oběd: masová kapsa se žampiony

K TÉMATU  Veselé karbanátky s čepičkou si určitě zamilujete

Svěží recept z Portugalska: maso zapékané v bramborové kaši

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek