Měkoučké a nadýchané domácí langoše s tajnou přísadou
Nejedná se však o jídlo, které byste si měli dopřávat jen venku. Domácí langoše totiž nejsou žádná složitá věda. S naším receptem je budete mít hotové hned. A budou ještě chutnější než ty ze stánku, protože v receptu nahrazujeme mléko nebo vodu kefírovým mlékem.
Ingredience
Na domácí langoše pro čtyři osoby si nachystejte:
- 750 g hladké mouky do těsta a cca 100 g na podsypávání
- 400 ml kefírového mléka
- 200 ml převařené vody
- 1 kostičku droždí (42 g)
- 10 g cukru
- Špetku soli
- Olej na smažení
Příprava
Nejprve si v misce zadělejte na kvásek. V asi 50 ml převařené teplé vody si rozmíchejte cukr a droždí. Voda by měla mít přibližně 30 °C. Misku s kváskem si přehoďte čistou bavlněnou utěrkou a nechte ji na teplém místě alespoň půl hodiny, aby kvásek hezky vykvasil.
Po půl hodině si prosejte mouku do velké mísy, udělejte v ní důlek a kvásek do něj přelijte. Nechte pracovat ještě asi čtvrt hodiny a teprve pak začněte zadělávat na těsto. Do mouky s kváskem přilijte zbytek vody a kefír, přidejte špetku soli a těsto rukama vypracujte tak, aby drželo tvar a nelepilo se na mísu ani na vaše prsty. Nyní dejte těsto na hodinu vykynout. Mísu s ním opět přehoďte utěrkou a nechte ji hodinu tam, kde vám kvasil kvásek.
Po hodině si z těsta vytvarujte bochánky podle velikosti pánve, na které budete langoše smažit. Bochánky nechte ještě asi pět minut a pak si je rukama rozmačkejte na typickou langošovou placku. Přitom si je podsypávejte zbytkem mouky. Prsty nebo nožem v těstě ještě před smažením udělejte brázdy, aby se měla náplň kde uchytit. Nakonec langoše do zlatova osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte s kečupem nebo rajčatovým pyré, česnekem a se strouhaným sýrem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Opravdu poctivé maďarské langoše z bramborového těsta
Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů