Pondělí , 16. 05. 2022

Přemysl

Měkoučké a nadýchané domácí langoše s tajnou přísadou

Langoše sice pocházejí z Maďarska, ale dnes už neodmyslitelně patří i do české gastronomie. Vánoční a velikonoční trhy, sportovní utkání, poutě... Nic z toho se bez pořádných langošů neobejde.
langoše
Měkké a nadýchané! (foto: Gunel Ahmedova)

Nejedná se však o jídlo, které byste si měli dopřávat jen venku. Domácí langoše totiž nejsou žádná složitá věda. S naším receptem je budete mít hotové hned. A budou ještě chutnější než ty ze stánku, protože v receptu nahrazujeme mléko nebo vodu kefírovým mlékem.

Ingredience

Na domácí langoše pro čtyři osoby si nachystejte:

  • 750 g hladké mouky do těsta a cca 100 g na podsypávání
  • 400 ml kefírového mléka
  • 200 ml převařené vody
  • 1 kostičku droždí (42 g)
  • 10 g cukru
  • Špetku soli
  • Olej na smažení

Příprava

Nejprve si v misce zadělejte na kvásek. V asi 50 ml převařené teplé vody si rozmíchejte cukr a droždí. Voda by měla mít přibližně 30 °C. Misku s kváskem si přehoďte čistou bavlněnou utěrkou a nechte ji na teplém místě alespoň půl hodiny, aby kvásek hezky vykvasil.

Po půl hodině si prosejte mouku do velké mísy, udělejte v ní důlek a kvásek do něj přelijte. Nechte pracovat ještě asi čtvrt hodiny a teprve pak začněte zadělávat na těsto. Do mouky s kváskem přilijte zbytek vody a kefír, přidejte špetku soli a těsto rukama vypracujte tak, aby drželo tvar a nelepilo se na mísu ani na vaše prsty. Nyní dejte těsto na hodinu vykynout. Mísu s ním opět přehoďte utěrkou a nechte ji hodinu tam, kde vám kvasil kvásek.

Po hodině si z těsta vytvarujte bochánky podle velikosti pánve, na které budete langoše smažit. Bochánky nechte ještě asi pět minut a pak si je rukama rozmačkejte na typickou langošovou placku. Přitom si je podsypávejte zbytkem mouky. Prsty nebo nožem v těstě ještě před smažením udělejte brázdy, aby se měla náplň kde uchytit. Nakonec langoše do zlatova osmažte na rozpáleném oleji. Podávejte s kečupem nebo rajčatovým pyré, česnekem a se strouhaným sýrem. Nechte si chutnat!

K TÉMATUTříchodové menu podle Markéty Hrubešové
Videorecept na langoše z kefíru. (zdroj: youtube.com/Gunel Ahmedova)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Opravdu poctivé maďarské langoše z bramborového těsta

Podlehněte kouzlu indické kuchyně a vyzkoušejte některý z receptů

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek