Pátek , 29. 03. 2024

Taťána

Opravdu poctivé maďarské langoše z bramborového těsta

Oblíbené langoše, ikonu českých poutí i vesnických zábav, si můžete snadno připravit i doma. Tedy pokud máte kvalitní digestoř, jinak jejich vůni jen tak nevyvětráte. Náš recept se opravdu inspiruje maďarskou kuchyní, a tak pracujeme s bramborovým těstem. To totiž dodá langošům ten pravý šmrnc.
maďarské langoše
Jak si připravit domácí maďarské langoše? (foto: prirodajelek.cz)

Co budete potřebovat na maďarské langoše

Na bramborové těsto na maďarské langoše budete potřebovat:

  • 5 ve slupce vařených větších brambor
  • 750 g polohrubé mouky
  • 5 g soli

Na přípravu kvásku si připravte:

  • 250 ml převařené vody
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 25 g cukru krystal
  • 1 kostku droždí (42 g)

Kromě toho se neobejdete bez:

  • 300 g strouhaného eidamu, goudy nebo jiného tvrdého sýra
  • 3-5 stroužků česneku
  • Kečupu nebo rajčat
  • Oleje na osmažení
  • Soli, mletého pepře a sladké nebo pálivé papriky na dochucení

Příprava

Uvařené brambory nechte vychladnout. Pak je pečlivě vydrhněte a očistěte, ale neloupejte. Očištěné brambory rozmačkejte do dostatečně velké mísy a zapracujte do nich polohrubou mouku a sůl.

Těsto nechte chvilku odpočinout a připravte si kvásek – v troše vody rozpusťte droždí spolu s cukrem. Kvásek nechte asi pět minut pracovat a pak do něj přilijte mléko a zbytek vody. Pořádně rozmíchejte a nechte ho pracovat ještě asi čtvrt hodiny.

Hotový kvásek zapracujte do těsta. Mísu s těstem pak přehoďte utěrkou nebo potravinářskou fólií a dejte ji na teplé a suché místo vykynout. Těsto by mělo kynout asi hodinu. Pak ho přendejte na vál, rozdělte na několik dílů podle velikosti vaší pánve a vyválejte z něj stejně velké koule. Ty následně rukama rozmačkejte na asi centimetr tlusté placky.

Na pánvi si rozpalte olej na smažení tak, aby v něm mohlo těsto plavat, a placky jednu po druhé z obou stran osmahněte. Hotové a ještě horké placky potřete prolisovaným česnekem dle chuti, posypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem nebo rajčaty. Nakonec je zlehka posypte kořením dle chuti a můžete servírovat.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na langoše, které budou vláčné i následující den

Kefírové placky, kvůli kterým pustíte langoše k vodě

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek