Úterý , 10. 12. 2024

Julie

Dopřejte si naše čokoládovo-kávové pokušení. Odměňte se po náročném dni

Čokoláda a káva. Tyhle dvě chuti spolu krásně ladí. Na dezerty pro děti se moc nehodí, ale dospělým se nad nimi tradičně sbíhají sliny.
čokoládovo-kávové
Náročný den? Dovolte si naši roládu, která kombinuje čokoládu a kávu. (foto: 123RF)

Proto pro vás máme recept na skvělé čokoládovo-kávové pokušení. Roládu navíc zjemní a provoní troška vanilky a díky tomu se tento dezert vyšvihne na horní příčky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?

Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět

 

 

 

 

 

Ingredience na čokoládovo-kávové pokušení

porce
g / porce
Těsto:
  • 5
    5
    ks
    vajec
  • 125
    125
    g
    moučkového cukru
  • 100
    100
    g
    polohrubé mouky
  • 100
    100
    ml
    převařené vody
  • 20
    20
    g
    holandského kakaa
  • 1
    1
    balení
    prášku do pečiva
  • špetka soli
Jemný kávový krém:
  • 200
    200
    ml
    smetany ke šlehání
  • 120
    120
    g
    plnotučného tvarohu nebo mascarpone
  • 10
    10
    g
    instantní granulované kávy
  • 2
    2
    balení
    vanilkového cukru
Čokoládová poleva:
  • 100
    100
    g
    čokolády na vaření
  • 100
    100
    ml
    smetany ke šlehání

Postup:

  1. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky si vyšlehejte spolu s cukrem do hutné pěny, kterou zlehka naředíme vodou. Do vajec prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte základ těsta. Pak do těsta zapracujte také kakao. Vaječné bílky zlehka osolte a vyšlehejte z nich sníh, který postupně smíchejte s těstem. Hotové těsto nechte dvacet až třicet minut odpočinout.

  2. Odpočaté těsto napěchujte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby vznikla tenká souvislá vrstva. Mějte na paměti, že pečením těsto trošku nabude. Pozor, u tohoto receptu nelze pečicí papír nahradit vymazáním a vysypáním plechu. Těsto dejte péci do trouby předehřáté na 200 °C, hotové bude za 10-15 minut.

  3. Upečený korpus ještě předtím než vychladne, srolujte do tvaru rolády. Aby se vám neslepil nebo nepotrhal, je třeba rolovat ho i s pečicím papírem. Takto srolovaný korpus nechte vystydnout a začněte s přípravou kávového krému. Ten je velmi jednoduchý. Mascarpone vyšlehejte spolu s vanilkovými cukry a instantní kávou. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a tu pak zapracujte do směsi.

  4. Z vystydnutého korpusu opatrně stáhněte pečicí papír, rozbalte ho a potřete rovnoměrnou vrstvou krému. Pak roládu znovu zabalte. Díky tomu, že chladla srolovaná, by teď měla snáze držet tvar. Roládu s krémem dejte zatuhnout do lednice a připravte si čokoládovou polevu.

  5. Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu z vodní lázně odstavte a za stálého míchání do ní přilévejte smetanu, dokud nevznikne jemná a hebká hmota. Polevou naše čokoládovo-kávové pokušení potřete a pak roládu vraťte zpět do ledničky. K servírování bude asi po dvou hodinách.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
střední recept
střední recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek