Sobota , 20. 04. 2024

Rostislav

Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto

Léto je obdobím často bouřlivého dozrávání cuket a možná i vy patříte k těm, kteří je buďto sami pěstují nebo vám cukety nabízejí přátelé a známí, kteří někdy mívají značné přebytky.
placky z cukety
Placky z cukety - tip na lehký a zdravý oběd. (zdroj foto: prirodajelek.cz)

Naštěstí existuje celá řada receptů, které počítají právě s využitím cuket v kuchyni. Pokud vám již dochází inspirace, proč nevyzkoušet tento jednoduchý recept na placky z cukety, k jejichž přípravě nebudete potřebovat ani gram mouky? Jsou chutné, a přitom lehké a dobře stravitelné a hodí se tak báječně pro letní občerstvení.

Potřebné suroviny na placky z cukety

Pro přípravu cuketových placiček si připravte:

  • asi 3 cukety (záleží samozřejmě na jejich velikosti)
  • 1 celé vejce
  • 1 mrkev
  • 1 polévkovou lžíci olivového oleje
  • 1 polévkovou lžíci bílého jogurtu
  • 1 polévkovou lžíci ovesných otrub
  • sůl, a
  • pepř.

Postup přípravy

Prvotní práce s cuketami závisí na tom, jak jsou velké. Pokud se jedná o menší, mladé plody, postačí je opláchnout pod studenou vodou, odříznou konce a cukety nastrouhat.

Pokud však již máte větší cuketu s tvrdou horní slupkou a výraznou vnitřní středovou částí se semínky, doporučuje se cuketu slupky zbavit, odříznout konce, cuketu poté podélně rozříznout napůl a vydlabat měkkou střední část. Pevné kousky cukety je poté možno nastrouhat.

Nastrouhanou cuketu osolte a nechte stát asi po dobu 10 minut, která je potřebná k tomu, aby cuketa pustila přebytečnou vodu. Tu poté slejte a z cuketové směsi ještě i rukou vymačkejte, ať z ní dostanete co nejvíce vláhy ven.

Oškrábejte a nastrouhejte mrkev a vmíchejte ji do cuketové směsi spolu s kořením. Opět směsi dopřejte několik minut klidu, aby se mohly ingredience patřičně propojit.

Poté do směsi přisypejte ovesné otruby a vše dobře promíchejte.

Zvlášť v misce smíchejte jogurt a vejce a přilijte vzniklou směs do zeleniny.

Pečení a podávání

Z připravené směsi tvarujte placičky a opékejte je z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem.

Placičky jsou výborné samy o sobě, ale chuti jim můžete přidat tak, že je bude podávat se zakysanou smetanou ochucenou trochou česneku.

K TÉMATU  Domácí větrníkové řezy předčí i dorty z cukrárny

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

Vegetariánský letní recept s cuketou ze Středomoří. Přivolejte léto

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

20 minut + 1 hodina tuhnutí v lednici

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek