Domů » Recepty » Sladká jídla » Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník
Buchty Pečení Recepty Sladká jídla

Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník

jablečný mřížovník
Jablka lze zpracovat různě. Upečte si z nich jablečný mřížovník. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Jablka patří mezi to nejtypičtější české podzimní ovoce. A jablečný závin pro změnu patří mezi nejoblíbenější české zákusky, byť původně pochází z Rakouska, jak napovídá i jeho druhý název – štrůdl. Ale i my máme jeden původní dezert z jablek, na který naši prapředkové nedali dopustit.

Název mu dal charakteristický tvar těsta na jeho vrchní straně, říká se mu jablečný mřížovník. Upéci ho je ještě snazší než upéci štrůdl. Přesvědčte se o tom na vlastní kůži s naším jednoduchým, ale chutným receptem.

Co budete potřebovat na jablečný mřížovník

  • 1 kg jablek
  • 600 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 3 vejce
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 1 středně velký citron
  • špetku skořice

Příprava

Na válu si smíchejte mouchu s práškem do pečiva a cukrem. Do této sypké směsi postupně zapracujte vejce a máslo. Hutné těsto si vypracujte, aby v něm nebyly hrudky. Pak ho rozdělte na dvě nestejně velké části zhruba v poměru 4 ku 1. Větší část rozválejte a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem.

Jablka si pečlivě očistěte, zbavte je slupky i jadřince a bubáku. Očištěná jablka nastrouhejte na středně velkých břitech klasického struhadla. Do nastrouhaných jablek vymačkejte celý citron a dejte si pozor, aby vám do nich nenapadaly pecičky. Nakonec jablka dochuťte skořicí, dobře je promíchejte a pak z nich na těstě v plechu vytvořte souvislou vrstvu.

Z menší části těsta si vyválejte trubičky o šířce zhruba 1-2 centimetry. Tyto trubičky mírně zploštěte a vyskládejte je křížem přes jablečnou vrstvu, aby vznikl vzor typický pro mřížovník. Dezert dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za zhruba 25 minut.

Před podáváním přizdobte vanilkovým nebo moučkovým cukrem, případně jejich směsí. Mřížovník můžete podávat ještě teplý, ale bude vám chutnat, i když vystydne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší

Nadýchané koblihy bez smažení! Můžete hřešit každý den

Tomáš Michálek

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře