Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník
![jablečný mřížovník](https://damskaliga.cz/wp-content/uploads/2022/01/jablecny-mrizovnik-1.jpg)
Název mu dal charakteristický tvar těsta na jeho vrchní straně, říká se mu jablečný mřížovník. Upéci ho je ještě snazší než upéci štrůdl. Přesvědčte se o tom na vlastní kůži s naším jednoduchým, ale chutným receptem.
Co budete potřebovat na jablečný mřížovník
- 1 kg jablek
- 600 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 1 pytlíček prášku do pečiva
- 1 středně velký citron
- špetku skořice
Příprava
Na válu si smíchejte mouchu s práškem do pečiva a cukrem. Do této sypké směsi postupně zapracujte vejce a máslo. Hutné těsto si vypracujte, aby v něm nebyly hrudky. Pak ho rozdělte na dvě nestejně velké části zhruba v poměru 4 ku 1. Větší část rozválejte a dejte ji na plech vyložený pečicím papírem.
Jablka si pečlivě očistěte, zbavte je slupky i jadřince a bubáku. Očištěná jablka nastrouhejte na středně velkých břitech klasického struhadla. Do nastrouhaných jablek vymačkejte celý citron a dejte si pozor, aby vám do nich nenapadaly pecičky. Nakonec jablka dochuťte skořicí, dobře je promíchejte a pak z nich na těstě v plechu vytvořte souvislou vrstvu.
Z menší části těsta si vyválejte trubičky o šířce zhruba 1-2 centimetry. Tyto trubičky mírně zploštěte a vyskládejte je křížem přes jablečnou vrstvu, aby vznikl vzor typický pro mřížovník. Dezert dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude za zhruba 25 minut.
Před podáváním přizdobte vanilkovým nebo moučkovým cukrem, případně jejich směsí. Mřížovník můžete podávat ještě teplý, ale bude vám chutnat, i když vystydne.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kokosový koláč zvládne každá správná hospodyňka během chvíle. Po upečení se po něm jenom zapráší