Čtvrtek , 12. 12. 2024

Simona

Rychlý ovocný dort: to pravé letní mlsání

Léto bez ovoce je stejně smutné, jako zima bez sněhu. Naštěstí je u nás v Česku v létě ovoce spousta. Některým roste na zahradě, jiní se vydávají sbírat lesní plody třeba na chalupě. A těm, co žijí ve městě, nezbývá než navštívit supermarket nebo farmářské trhy. Ať už však vaše ovoce pochází odkudkoli, byl by hřích neupéci z něho dort, který vám dnes představíme. Ten je navíc jednoduchý a rychlý, nepotřebujete na něj totiž žádné těsto. A dokonce se ani nepeče.
ovocný dort
Ovocný dort = nejlepší letní osvěžení. (foto: prirodajelek.cz)

Náš ovocný dort je nejlepší s jahodami, protože jsou samy o sobě hodně sladké, ale využít můžete prakticky jakékoli letní ovoce.

Ingredience na ovocný dort

Na korpus budete potřebovat:

  • 30-40 dlouhých sladkých piškotů
  • 350 ml plnotučného mléka

Na krém si připravte:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 pytlíčky ztužovače do šlehačky (nebo 1 balení želatinového ztužovače)
  • 1 pytlíčky vanilkového cukru
  • 1 menší citron o velikosti limetky

Ovocnou vrstvu připravíte z:

  • 800 g jahod, malin, ostružin, borůvek nebo jiného letního ovoce
  • 50-250 g moučkového cukru (podle toho, jak sladké ovoce použijete)
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 75 g kukuřičného škrobu
  • 1 balení bílé čokoládové polevy nebo 1 tabulka bílé čokolády

Příprava

Začněte s krémem, protože na korpus použijete piškoty. Nejprve vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a za stálého šlehání přidávejte ztužovač. Ve druhé misce vyšlehejte mascarpone s tvarohem a cukrem. Nakonec přidejte vymačkanou citronovou šťávu a znovu lehce vyšlehejte. Obě hmoty nechte pár minut odpočinout a pak je smíchejte tak, aby vznikla jednotná hmota o konzistenci jemného pudinku.

Zatímco oba základy krému odpočívají, máte čas připravit si korpus. Nízký plech na pečení si vyložte pečicím papírem. Dort se sice nepeče, ale díky pečicímu papíru bude snazší ho z plechu vyjmout. Piškoty si na chvilku namočte do mléka a vyskládejte je v souvislé vrstvě na plech.

Piškoty nesmí být v mléce dlouho, jinak se vám rozmočí a nebudou držet pohromadě. Piškoty potřete stejnoměrnou vrstvou krému a plech dejte do ledničky.

Ovoce pečlivě omyjte a zbavte ho všech lístečků a větviček. Očištěné ovoce rozmixujte na jemnou kaši, nejlépe rovnou v hrnci. Rozmixované ovoce postavte na plotnu na mírný plamen. Za stálého míchání přisypávejte cukr. U jahod stačí trochu, u borůvek klidně čtvrt kila, u ostatního ovoce podle chuti.

K TÉMATU  Dvoupatrový domácí narozeninový dort jako z cukrárny

Když se ovocná kaše začne vařit, přidejte škrob a mléko – můžete použít i to, ve kterém jste namáčela piškoty.

Během chvilky by směs měla začít houstnout. Až se tak stane, sundejte hrnec z plamene a ještě několik minut míchejte, než kaše vystydne a začne tuhnout. Ještě než ztuhne úplně, udělejte z ní třetí vrstvu vašeho dortu. Dort znovu uložte do ledničky. Chcete-li, aby byl opravdu speciální, můžete ho přizdobit bílou polevou nebo nastrouhanou bílou čokoládou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Piškotový ovocný dort bez pečení chutná jako od cukráře

Rychlý krémový dort, který si vaše děti zamilují

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek