Recepty

Úžasná kouzla s fondue podle známého šéfkuchaře! Výtečně pohostíte své přátelé i chlebem a sýrem. Jaké sýry použít i další tipy!

Sýrové a chléb, to je lahodné fondue
zdroj: 123RF.com
Hostina nad grilem se dostala za poslední roky pod kůži většině z nás. Nejen teplé večery, ale i rozmanitost jídla, a především přátelé a nejbližší kolem, dělají z grilování volnočasový i gurmánský fenomén. I když variací a možností rožnění je nespočet, může tento styl stolování působit pro mnohé už trošku fádně.

Pokud chcete tématickou obměnu, ale zachovat společenský ráz, nabízí se jednoduchá, a dokonce i úspornější možnost. Přeostřete na sýrové fondue a dopřejte si s nejbližšími nové chutě i zážitky.

Proč chcete sýrové fondue?

Vhodné místo na hodování? To najdete s fondue opravdu kdekoli. Zapomeňte také na obavy z obtěžování sousedského okolí kouřem i manipulaci s těžkým vybavením. Jemná vůně sýra se rozptýlí, ani nevíte jak, a veškeré propriety sbalíte do batohu.

Ačkoli existují dva tábory, švýcarský a francouzský, které se přou o původ sýrové pochoutky, načasování a místo na stole je ale v obou případech stejné. Jde o pokrm, který je typický pro dlouhé zimní večery. Konzumace teplého roztaveného sýra s ostatními pochutinami je záležitostí pomalou, a atmosféra ohně a vůně vždy vykouzlí správnou kulisu pro dlouhé rozhovory nad milými tématy. 

Pokud už nejste fanouškem roztaveného sýra dávno, je nutné si na jeho přípravu pro začátek pořídit tradiční kotlík caquelon, jednoduchý vařič rechaud, který lze nahradit i svíčkou, a několik vidliček.

Příprava sýrového fondue je hračka

Samotná příprava fondue je velmi snadná a zabere mnohem méně práce, než chystání grilu a marinování masa. Základem je dosáhnout správné konzistence, kterou zajistí výběr tučnějších sýrů a jejich pozvolné zahřívání. „V obchodě sice koupíte už připravený mix sýrů na fondue, ale velmi jednoduše si připravíte originální a příjemné chutě sami. Sýrové složení není žádná věda, takže je zbytečné se bát experimentů. Kvalitní tučné sýry se rozpustí víceméně vždy. Stačí zkombinovat větší množství polotvrdých nebo tvrdších vyzrálých sýrů, které v sobě nesou silné aroma, s o něco menším poměrem měkkých. Správný poměr je snadné během přípravy intuitivně vyladit. Jde o to poznat, co je potřeba pro perfektní konzistenci přidat,“ radí Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene a zároveň doporučuje následující postup:

  • Kotlík vymažte rozdrceným stroužkem česneku, přidejte nastrouhané sýry a nechte roztavit. Pomoct při míchání si můžete metličkou. Dobré je na začátek použít sporák a až pak přesunout nad přenosný hořák.
  • Přidejte do směsi jen tolik suchého bílého vína, aby se konzistence příjemně táhla.
  • Dodejte pepř a nastrouhejte muškátový oříšek.
  • Bude-li směs příliš řídká, dodejte sýr. Tuhost rozřeďte vínem. V každém případě vše nad žárem průběžně míchejte, aby se sýr nepřipálil.
  • V sýrové hmotě se pak namáčejí kostičky nakrájeného chleba nebo bagety. Vyzkoušet můžete také kousky oblíbené zeleniny, jako je mrkev, brokolice, cuketa, ale zajímavé je i jablko nebo hruška.

Tip šéfkuchaře: Sýrové fondue podávejte s teplým černým nebo bylinným čajem. Ten podpoří snadné zažívání. Další možností je také bílé víno, nebo malý digestiv v podobě pálenky.

Na jaký sýr se vyplatí vsadit?

Pokud s fondue začínáte a nejste si jisti správnými vstupními surovinami, je dobré se držet kvality za dostupnou cenu. Rozhodně nemusíte utrácet za dražší dovážené sýry ze zahraničí, abyste si připravili chutnou hostinu, která je oproti zmiňovanému grilování stále o poznání úspornější. I tak je ale chuť a kvalita produktů samozřejmě důležitá. Pokud ošidíte výběr, těžko si sýrové fondue patřičně vychutnáte. 

Chcete znát ideální sýr do základu každého fondue? Je jím Tre Corti (v překladu Tři dvory). Kromě jeho pikantnosti vás osloví svou jemností a příjemnou chutí kravského mléka. Pro fondue ho volím právě proto, že je chuťově zajímavý, velmi snadno se taví a jednoduše se propojuje s ostatními sýry. 

Do sýrového základu klidně používejte výhradně jen Tre Corti, ale postupně můžete rozšířit také o měkčí sýry, jako je ementál, čedar, nebo gouda. Testování chutí a konzistence je zkrátka zábava. 

Možná se vám mohlo jevit sýrové fondue jako monotónní pokrm, uvidíte ale, že s každou jeho přípravou je možné dostat se o kousek jinam. Obměny sýra, vína, příloh i bylinek jsou vždy pod vaší taktovkou. I proto se k vám budou hrnout hosté, aniž by byli unaveni stále stejným pohoštěním a vy si navíc elegantně ušetříte čas s přípravou i úklidem.

štítky
data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">