Poctivé zapečené brambory s mletým masem a čedarem
Ingredience na zapečené brambory
Na oběd nebo večeři na zapečené brambory pro čtyři strávníky si nachystejte:
- 1 kg přílohových brambor
- 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového, případně jejich směsi)
- 200 g strouhaného čedaru nebo jiného tvrdého sýru
- 200 g mozzarelly
- 100 ml zakysané smetany
- 100 ml rajského protlaku
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1-2 mrkve
- 1 menší cibuli
- 1 červenou papriku
- Olivový nebo jiný rostlinný olej
- Snítku čerstvé petržele
- Sůl, pepř, majoránku, tymián a další koření dle chuti
Příprava
Nejprve dejte vařit brambory, klidně v celku a ve slupce. Zatímco se vám brambory vaří, nakrájejte si najemno cibuli a zpěňte si ji na pánvi s rozpáleným olejem. Do zpěněné cibulky protřete česnek. Krátce předtím, než by začala cibulka hnědnout, stáhněte plamen a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájenou papriku.
Zeleninovou směs nechte pod pokličkou dusit asi pět minut a pak do ní rozmíchejte prosolené mleté maso. Nakonec přidejte koření, které máte rádi a rajský protlak. Masovou směs nechte dusit 10-20 minut, podle velikosti pánve.
Mezitím si uvařené brambory slijte a nakrájejte je na kostičky. Jednu jejich vrstvu vyskládejte do pekáče vymazaného olejem. Na bramborovou vrstvu přesypte podušenou masovou směs a dobře ji rozprostřete. Na maso přijdou na tenko nakrájené plátky mozzarelly a na ně zbytek brambor.
Vejce si rozklepněte do mističky, vidličkou je našlehejte, zlehka prosolte a vmíchejte do nich zakysanou smetanu. Můžete přidat také pepř. Vaječnou směsí pekáč zalijte. Na úplný závěr pekáč dozdobte strouhaným čedarem a pak ho dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Brambory budou zapečené asi za 15 minut. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem jako ideální večeře či oběd