Středa , 18. 05. 2022

Nataša

Poctivé zapečené brambory s mletým masem a čedarem

Dnes pro vás máme recept na opravdu poctivé a výživné jídlo. Ne nadarmo se tomuto receptu přezdívá „dřevorubecké brambory“. Je v nich tolik energie, že byste po jedné porci klidně mohli vykácet polovinu lesa.  
zapečené brambory
Zapečte si brambory s mletým masem. (Foto: electropiknik.cz)

Ingredience na zapečené brambory

Na oběd nebo večeři na zapečené brambory pro čtyři strávníky si nachystejte:

  • 1 kg přílohových brambor
  • 500 g mletého masa (hovězího nebo vepřového, případně jejich směsi)
  • 200 g strouhaného čedaru nebo jiného tvrdého sýru
  • 200 g mozzarelly
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml rajského protlaku
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1-2 mrkve
  • 1 menší cibuli
  • 1 červenou papriku
  • Olivový nebo jiný rostlinný olej
  • Snítku čerstvé petržele
  • Sůl, pepř, majoránku, tymián a další koření dle chuti

Příprava

Nejprve dejte vařit brambory, klidně v celku a ve slupce. Zatímco se vám brambory vaří, nakrájejte si najemno cibuli a zpěňte si ji na pánvi s rozpáleným olejem. Do zpěněné cibulky protřete česnek. Krátce předtím, než by začala cibulka hnědnout, stáhněte plamen a přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a na kostičky nakrájenou papriku.

Zeleninovou směs nechte pod pokličkou dusit asi pět minut a pak do ní rozmíchejte prosolené mleté maso. Nakonec přidejte koření, které máte rádi a rajský protlak. Masovou směs nechte dusit 10-20 minut, podle velikosti pánve.

Mezitím si uvařené brambory slijte a nakrájejte je na kostičky. Jednu jejich vrstvu vyskládejte do pekáče vymazaného olejem. Na bramborovou vrstvu přesypte podušenou masovou směs a dobře ji rozprostřete. Na maso přijdou na tenko nakrájené plátky mozzarelly a na ně zbytek brambor.

Vejce si rozklepněte do mističky, vidličkou je našlehejte, zlehka prosolte a vmíchejte do nich zakysanou smetanu. Můžete přidat také pepř. Vaječnou směsí pekáč zalijte. Na úplný závěr pekáč dozdobte strouhaným čedarem a pak ho dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Brambory budou zapečené asi za 15 minut. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem jako ideální večeře či oběd

K TÉMATUKoláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám

Zapečené brambory, jak je neznáte. Zkuste a zamilujte se!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Moderní magazín pro ženy s názorem

Redakce

Právní náležitosti

Zůstaňme v kontaktu

© 2017 - 2022 damskaliga.cz

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek