Úterý , 23. 04. 2024

Vojtěch

Šťavnaté zapečené brambory s mletým masem jako ideální večeře či oběd

Hledáte inspiraci na rychlý oběd nebo večeři? Pak si můžete připravit tyto zapečené brambory s mletým masem, které budou chutnat nejen vám, ale i celé vaší rodině. Z jednoho plechu se nají skutečně všichni. Příprava je rovněž velice jednoduchá. Potřebovat budete jen pár základních surovin. Výsledná chuť je přímo božská. Přesvědčte se sami a ochutnejte tento šťavnatý pokrm.
zapečené brambory
Zapečte si brambory s mletým masem. (Foto: electropiknik.cz)

Ingredience na zapečené brambory

Před zahájením vaření si připravte:

  • 5 až 6 brambor
  • 3 zralá rajčata
  • 420 gramů mletého masa (výběr je zcela na vás, hodí se jak vepřové, tak hovězí, nebo i mix)
  • 6 polévkových lžic smetany na vaření

Dále potřebujete: na dochucení sůl, pepř, mletou papriku, nebo jiné preferované koření a také strouhaný tvrdý sýr (může být například eidam, ementál, nebo čedar).

Jak postupovat při přípravě zapečených brambor?

Prvním krokem bude oloupání brambor. Ty pak ještě omyjte vlažnou vodou a pokrájejte na stejně široká kolečka (zhruba centimetr). Ideální je, když je ještě před vložením do trouby trochu uvaříte v osolené vodě, aby jejich zapékání netrvalo příliš dlouho.

Částečně změklé brambory následně rozložte do olejem vymazané zapékací misky nebo plechu a potřete je z vrchu smetanovou omáčkou. Tu si zhotovíte ze zakysané smetany, soli, pepře, mleté papriky.

Dalším krokem je pokrájení omytých rajčat na kolečka, ta navrstvěte na plátky brambor. Na závěr je potřeba si dochutit i mleté maso.

Vložte jej do mísy, okořeňte solí, pepře, či oblíbeným kořením, přidat lze i čerstvé nasekané bylinky a rukama, či vařečkou řádně promíchejte, aby se všechny chutě propojily. Z masové směsi tvořte menší bochánky, které položte na jednotlivé plátky brambor s rajčetem.

Fáze pečení a servírování

Připravený pokrm vložte do trouby na půl hodiny a pečte při 180 stupních Celsia. Asi deset minut před koncem můžete na povrch masa nasypat strouhaný tvrdý sýr. Vytvoří se tak zlatavá a křupavá krusta.

Hotové jídlo podávejte teplé spolu s nakládanou zeleninou, nebo čerstvým salátkem. Výborně se hodí i dip ze zakysané smetany doplněný o česnek a pažitku. Přejeme vám dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě

K TÉMATU  Zdravé cuketové bochánky ze smetanového těsta

Zapečená cuketa se smetanou vás nadchne svou jemnou chutí

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek