Domů » Recepty » Zdravá jídla » Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku
Recepty Zdravá jídla

Kefírové placky jsou zdravější alternativou oblíbeného bramboráku

kefírové placky
Hledáte zdravější alternativu bramboráků? (zdroj foto: ezy.cz)
Pokrmů, o nichž bychom mohli s klidným svědomím prohlásit, že jsou původní české, není mnoho. Ani bramborák neboli cmunda mezi ně tak úplně nepatří, protože na něj narazíte prakticky po celé střední Evropě. I tak je ale o poznání tradičnější, než třeba dnes populární trdelník, nebo řízek, kterému se také říká šnitzl.

Bramborák ovšem nepatří mezi nejzdravější jídla, která si můžete dopřát k večeři. Proto pro vás máme alternativu – kefírové placky. Pravda, ani tahle varianta není bůhvíjak zdravá, protože i kefírové placky se smaží, ale výsledný pokrm je i přesto o poznání dietnější než bramborák. V kefíru navíc i po tepelné úpravě zůstanou některé probiotické kultury, které jsou vašemu tělu prospěšné.

Ingredience na kefírové placky

Na porci pro 4 osoby si připravte:

  • 500 ml kefíru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g libové slaniny
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • Čerstvý pórek
  • Lžičku jedlé sody
  • Olej na smažení
  • Špetku soli a pepře na dochucení

Příprava

V dostatečně velké míse si v kefíru zadělejte mouku s jednou sodou. Přijdete vejce a pořádně zapracujte. Těsto nechte chvilku odpočinout a mezitím si nakrájejte slaninu na kostičky a pórek na kolečka. Česnek si propasírujte nebo jej nakrájejte na kousíčky a podrťte je plochou stranou nože, aby se vám uvolnily aromatické látky, které česnek obsahuje. Nadrcený nebo propasírovaný česnek lehce prosolte.

Všechny suroviny nyní zapracujte do těsta, misku zabalte potravinářskou fólií a nechte těsto o pokojové teplotě hodinku odpočinout. Zhruba po hodině si v pánvi rozpalte olej a přelévejte do ní těsto tak, aby vznikly placičky tlusté asi jako lívance. Placičky připepřete a smažte rovnoměrně po obou stranách, dokud nebudou opečené dozlatova.

Olej z hotových placek nechte okapat, nebo je na chvilku zabalte do papírové utěrky. Servírujte ještě teplé. Skvěle se k nim hodí kysané zelí. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tyhle zdravé placičky si zamilujete! Jaké vyzkoušíte vy?

Lehké placky z cukety vás zasytí. Je to ideální recept nejen na léto