Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Slunečný citrusový likér: Kořeněné arancello je jako hřejivé kouzlo

Pokud by tento recept měl nějakou přezdívku, rozhodně by to bylo „slunce v lahvi“. Připravte si hřejivý likér arancello i vy nebo někoho okouzlete jedlým dárkem.
arancello
ilustrační obrázek

Přes chladné večery to chce nalít do sklenky něco teplého nebo hřejivého, to je jisté. Recept na likér arancello vám doslova do žil vlije slunce – je sladký a k tomu obsahuje vyváženou chuť alkoholu a svěžího ovoce. Použité koření vás v této podobě i v zimě jednoznačně dostane do varu. Nebo se rozhodnete potěšit tímto likérem někoho ve svém okolí? Potom do něj nezapomeňte přidat na ozdobu ještě svitek skořice nebo čerstvou pomerančovou kůru.

TIP NAVÍC: Pokud si chcete tradiční arancello ozvláštnit, neváhejte do něj přidat kromě pomerančů i citron a grep.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Krémový karamelový likér s alkoholem. Výborný i jako dárek

Koktejlové nanuky a lá Aperol Spritz!

Arancello

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    lahev
    finské vodky
  • 5
    5
    bio pomerančů
  • 1
    1
    celá skořice
  • 1
    1
    vanilkový lusk
  • 2
    2
    badyány
  • 200
    200
    g
    krystalového cukru
  • 100
    100
    g
    třtinového cukru
  • 500
    500
    ml
    vody

Postup:

  1. Pomeranče zlehka oloupejte – potřebujete zachovat co největší kousky kůry bez bílé hořké slupky uvnitř. Nejlépe to jde nožem nebo ostrou škrabkou na brambory.

  2. Do větší uzavíratelné sklenice dejte kousky citrusů, přidejte celou skořici, vanilkový lusk a badyány a vše zalijte vodkou. Promíchejte, uzavřete a odložte do chladu a temna asi na 6 dní. Alespoň dvakrát denně, třeba ráno a večer, lahví zatřeste, aby se ingredience promíchaly.

  3. Po dané době si připravte cukrový nálev. V půl litru vody rozpusťte oba druhy cukrů a směs přiveďte k varu. Několik minut povařte, aby se trocha vody odpařila, a poté stáhněte z plotny. Nechte nálev trochu zchladnout. Vlažný ho promíchejte s odleželým likérem. Následně přelijte zpět do lahve a opět odložte do temna a chladu na několik dní odstát. Opakujte postup s pravidelným protřepáváním.

  4. Arancello následně přeceďte přes velmi jemné sítko nebo přes plátýnko. Vzhledem k obsahu alkoholu a cukru není nutné likér sladovat v lednici. Takto vám vydrží až půl roku.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek