Pátek , 29. 03. 2024

Soňa

Zapečené brambory: jednoduché jídlo na tisíc způsobů

Zapečené brambory mají nálepku obyčejného jídla, kterým sváteční návštěvu neoslníte. Pravda, připravíte je i ze surovin, které se v běžné české domácnosti najdou i pár dní před výplatou. A rozhodně nejde o žádný kuchařský majstrštyk á la Jamie Oliver. Ale s trochou fantazie můžete ze zapečených brambor vykouzlit opravdovou pochoutku. Jde totiž o nesmírně variabilní jídlo. Naše tipy najdete na konci článku.
brambory
Brambory mají tu výhodu, že se k nim hodí úplně cokoliv zrovna máte doma. (foto: 123rf.com)

Jak už bylo řečeno, zapečené brambory jsou jednoduché a levné jídlo. Co ale takhle obrátit myšlení a právě díky tomu se na ně začít dívat jako na báječný pokrm. Vždyť málokteré jídlo nabízí tolik chutí a možností, za tak málo korun.

Ingredience

Na základní nebo chcete-li „obyčejnou“, variantu zapečených brambor pro čtyři jedlíky potřebujete:

  • 1,2 kg brambor
  • 250 g vařené uzené šunky
  • 4 vejce
  • 300 ml zakysané smetany
  • 1–2 lžíce oleje
  • 50 g másla
  • 100 g strouhaného sýra na posypání
  • trochu strouhanky
  • sůl a pepř na dochucení

Příprava

Brambory dejte vařit a než budou hotové, připravte si zbytek surovin: nakrájejte šunku na malé kousky, smetanu promíchejte se žloutky a s kořením a zapékací mísu vymažte máslem a posypte trochou strouhanky.

Uvařené brambory nakrájejte na kolečka nebo na kousky, promastěte je olejem a půlku z nich naskládejte do zapékací mísy. Druhou vrstvu bude tvořit nakrájená šunka, třetí zbytek brambor. Nakonec zalijte brambory žloutky se smetanou a posypte strouhaným sýrem. Brambory by se měly péct zhruba 25-30 minut při teplotě 200 °C.

Nebojte se experimentovat

V tomhle jednoduchém receptu vám zřejmě chybí koření. A právě zajímavé dochucení může vaše zapečené brambory odlišit od těch obyčejných. Pokud pod sýr přidáte na kolečka nakrájená rajčata, můžete vyzkoušet pálivější recept s kajenským pepřem nebo maďarskou paprikou přimíchanou k vajíčkům a smetaně.

Zvolíte-li spíše jemnější a mladší sýr, můžete pod něj k rajčatům přidat najemno nakrájenou cibuli a třený česnek. Rajčata ovšem nemusíte použít vůbec, zapečené brambory jsou skvělé i s cuketou a aromatickým kořením, jako je koriandr, oregano nebo rozmarýn. Na podzim je kromě cukety možné použít také dýni.

Zapečené brambory také získají úplně jiný šmrnc, když nahradíte obyčejnou šunku kvalitnějším masem. Existují recepty se zvěřinou a dokonce i s mořskými rybami. V obou případech je pochopitelně třeba zvolit vhodné koření a vynechat sýr, který se příliš nehodí.

K TÉMATU  Úžasné domácí džusy a limonády. Zkuste je podle našich receptů a překvapte svou rodinu i přátele!

Máte své další oblíbené variace zapečených brambor? Napište nám je do komentáře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Poctivé zapečené brambory s mletým masem a čedarem

Silvestr se blíží – připravte si na oslavu konce roku zdravé pohoštění

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

0.0/5

30 minut + chlazení

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek