Vyrobte si domácí klobásy, jsou zdravější a chutnější než kupované
Pojďte si vyrobit vlastní domácí klobásy, která je zcela bez konzervantů, a tak i zdravější. Je prostě dokonalá.
Co na domácí klobásy potřebujete?
Především je zapotřebí těchto ingrediencí:
- 3,3 kila vepřového masa
- 1 a ½ hovězího masa
- 4 stroužky česneku
- vepřová střeva
Také budete potřebovat koření: lžíci sušeného tymiánu, dvě lžíce mleté sladké papriky, lžičku mletého kajenského pepře, lžičku obyčejného pepře.
Jak postupovat při přípravě domácích klobás
Nejdříve je nutné si namočit do studené vody vepřová střívka, aby se s nimi pak dobře pracovalo a daly se snadno naplnit směsí. Než je naložíte do vody, opláchněte je ještě pod tekoucí teplou vodou. Pak je na řadě příprava masa. To si nasekejte na menší kousky a pomelte v mlýnku na maso. Vepřové i hovězí maso následně smíchejte v hluboké míse, k směsi pak přisypte i všechno koření a opět hmotu řádně promíchejte. Někdy je potřeba přidat i trochu ledové vody, aby byla směs vláčnější. Nyní již máte připravenou náplň ke klobáskám, je tedy na čase masovou hmotou plnit střívka, která jste nechali odmočit. Plnění střev není nic složitého, budete k tomu ovšem potřebovat speciální plničku na jitrnice, jelita a klobásy. Také přijde vhod nějaký šikovný pomocník. Střívko nasaďte na plničku a držte ho. Druhý pomocník pak maso protlačí do střeva. Jednotlivé klobásky pak můžete uvařit buď ve vodě, nebo dát do udírny vyudit. Je to jen na vašich preferencích a možnostech.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: