Domů » Recepty » Recept na domácí sýr, který si zamilujete
sýr
Připravte si domácí sýr. Recept je velmi jednoduchý. (zdroj foto: radynadzlato.sk)
Recepty

Recept na domácí sýr, který si zamilujete

Sýr je potravina mnoha lidmi oblíbená. Existuje tisíce druhů sýrů, od těch tvrdých, kam můžeme zařadit třeba eidam, nebo ementál, až po ty měkké, tavené. Sýrové pochoutky se vyrábí například z kravského, ovčího, kozího, nebo také buvolího mléka. V tomto případě se jedná o věhlasnou buvolí mozzarellu. Každý si zkrátka najde svého oblíbence.

Sýr jako takový je velice zdraví prospěšný, obsahuje totiž potřebné bílkoviny pro tělo. Vyrobte si tento domácí sýr a nebudete litovat. Je výborný.

Co budete potřebovat k výrobě domácího sýru?

Obstarejte si tyto suroviny:

  • 500 gramů tvarohu
  • 500 mililitrů mléka
  • 50 gramů másla

Dále budete potřebovat také jednu polévkovou lžíci jedlé sody, jedno vejce a trochu soli.

Jak postupovat při přípravě domácího sýru?

Vezměte si nejprve hluboký hrnec a do něj vlijte mléko a k němu přidejte i tvaroh. Vše promíchejte a dejte na plotnu. Mírným plamenem mléko s tvarohem zahřejte, než se začne oddělovat syrovátka od vody. V menším hrnci si mezitím rozpusťte máslo, nechte trochu vychladnout a rozklepněte do něj vejce. Rozmíchejte a na závěr přisypte jedlou sodu.

sýr
Sýr je potravina mnoha lidmi oblíbená. Existuje tisíce druhů sýrů, od těch tvrdých, kam můžeme zařadit třeba eidam, nebo ementál, až po ty měkké, tavené. Sýrové pochoutky se vyrábí například z kravského, ovčího, kozího, nebo také buvolího mléka. V tomto případě se jedná o věhlasnou buvolí mozzarellu. Každý si zkrátka najde svého oblíbence. (zdroj foto: pixabay.com)

Hotovou homogenní směs pak vlijte do mléka s tvarohem a dál vařte. V určitém momentu se začne oddělovat hotový sýr od tekutiny, pak až plotnu vypněte a přes sítko, či nejlépe jemnou gázu přeceďte. Vzniklou sýrovou hmotu ještě pomačkejte, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. A máte hotovo!

Hotový sýr a jeho uchovávání

Když máte sýr hotový, přemístěte ho do misky a uchovávejte v lednici. Je určen k okamžité spotřebě. V lednici vám pár dní vydrží. Pozor ale na předčasnou zkázu potraviny. Vzhledem k tomu, že váš domácí sýr neobsahuje žádné konzervační látky, kazit se může celkem rychle. Proto jej zkonzumujte co nejdříve. Skvělý je na chlebu s trochou jarní cibulky. Nebo k němu můžete přidat i šunku a udělat si svačinu do práce v podobě sendviče, nebo plněných housek.

Vždy ale myslete, že byste zejména v teplých měsících měli i svačinu s domácím sýrem uchovávat v chladném prostředí. Jinak si můžete zahrávat s vaším zdravím. Výborně se k sýru hodí i jakákoliv zeleninka, buď čerstvá, nebo i nakládaná. Tento sýr budete prostě milovat. Jeho příprava není nikterak náročná a přidanou hodnotou je i to, že ušetříte nějakou tu korunu. Přejeme dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zdravý životní styl: recept na pečenou dýni s kozím sýrem a pekanovými ořechy. Pochutnáte si!

Pět receptů na zdravé dobroty ke sledování televize. Mlsat můžete i bez výčitek

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

David Hampl

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Leave a Reply

Pin It on Pinterest