Úterý , 23. 04. 2024

Vojtěch

Dipy ke grilovanému masu: 5 nejoblíbenějších chuťových kombinací

Snad z každé zahrady se přes léto o víkendech line vůně grilovaného masa. Kdo by odolal! Taková dobrota se pak podává s pečivem, zeleninou ale především s lahodnými dipy! Můžete je sice koupit v každém obchodě, ale ty nejlepší připravíte doma! Okouzlete své hosty výtečnými omáčkami, díky kterým si grilované maso vychutnáte o flákotu víc.
dipy
Proč kupovat drahé a umělé dipy, když si ty nejlepší připravíte doma ze základních surovin?

1. Dip s barevným pepřem

Zaběhlou tradicí mužské kuchyně je přidávat do jídla dosti pepře. Pořádní chlapi proto ocení pepřový dip, který se ke grilovanému masu hodí naprosto skvěle. Navíc je velmi jednoduchý, takže nestrávíte v kuchyni půl dne.

Co budete k přípravě potřebovat?

  • 250 g zakysané smetany nebo 250 ml tučného bílého jogurtu
  • sůl
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku barevného pepře

Jednoduše smíchejte všechny ingredience, přičemž začněte tak, že si do pěkné misky připravíte smetanu či jogurt. Lehce jej posolte a zakápněte uvedeným množstvím citronové šťávy. Poslední přísadou je barevný pepř. Ideální je, pokud je pepř čerstvě namletý, což mu dodá na výrazné vůni a chuti.

2. Dip s hořčicí a medem

Tato směsice chutí je prostě neodolatelná a ocení ji každá návštěva. Pokud máte rádi sladší dipy tak ty s medem rozhodně patří mezi nejoblíbenější. Sladká chuť se k masu skvěle hodí, jelikož je jaksi neočekávaná a každého labužníka mile překvapí.

hořčice
Nasládlá chuť perfektně doplní grilované maso.

Co budete k přípravě potřebovat?

  • zakysanou smetanu
  • dijonskou hořčici
  • 1 lžičku medu
  • sůl a pepř
  • stroužek česneku

Do misky vylijte jeden kelímek zakysané smetany a do ní zamíchejte lžičku medu. S dijonskou hořčicí buďte opatrní a použijte jí jen tolik, co se vejde na špičku nože. Pokud ale máte rádi jídla ostřejší, klidně přidejte hořčice víc. Nakonec prolisujte jeden stroužek česneku a vše dochuťte čerstvě namletou solí a pepřem.

3. Česnekový dip

Česnekový dip je prostě klasika. Množství česneku, které použijete, záleží jen na vás – někdo má rád jeho výraznější chuť, jiný ji raději mírní.

Potřebujete na něj:

  • 350 g zakysané smetany
  • 1 lžíci olivového oleje
  • zhruba 4 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Zakysanou smetanu vyklepněte do mističky a následně přilijte lžíci olivového oleje. Česnek očistěte a promačkejte do misky se smetanou. Vše pořádně promíchejte a na závěr ochuťte čerstvě namletým pepřem a solí. Ještě jednou zamíchejte a můžete podávat.

K TÉMATU  Úžasná masová konzerva, jakou jste pravděpodobně nejedli. Vyrobte si ji doma

4. Pálivý brusinkový dip

Brusinky jsou ke grilovanému masu parádní doplněk. Můžete je využít třeba v podobě marmelády nebo čatní. Ale nejlepší budou ve formě omáčky ke grilovanému masu:

Co budete k přípravě potřebovat?

  • 50 g sušených brusinek
  • 200 ml chilli omáčky
  • 3 lžíce rajčatového kečupu

Brusinky pokrájejte na co nejdrobnější kousky a promíchejte s chilli omáčkou. S tou buďte opatrní, vyberte takovou, která vám vyhovuje, bude totiž tvořit významnou část dipu. Proto jestli nemáte rádi příliš pálivá jídla, vyberte jemnější variantu. Stejně tak s dávkováním buďte na pozoru podle síly omáčky. Zjemnit pak celý dip můžete kečupem, který je sladký.

5. Dip z modrého sýru

A nakonec taková třešnička na dortu – dip z modrého sýru! Kdo se vyzná v sýrech, určitě ví, že modrý sýr dokáže obohatit téměř každý pokrm. Jeho výrazná chuť zamává s vašimi smysly a vy se najednou v představách ocitáte ve špičkové restauraci! Kdo by nechtěl okusit výtečný dip, jehož hlavní složkou je právě královsky modrý sýr.

Co na něj potřebujete?

  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř

Sýr rozdrobte na co nejmenší kousky (pomoci si můžete miskou a vidličkou). Vzniklé hrudky promíchejte se smetanou a dochuťte citronovou šťávou podle potřeby. Následně přidejte ještě čerstvě namletý pepř a sůl.

Máte svůj oblíbený recept na domácí dip ke grilovanému masu? Pochlubte se nám v komentářích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí marináda povýší grilování na opravdový gurmánský zážitek

Přineste do své kuchyně trochu exotiky a připravte si grilované ovoce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek