Středa , 16. 10. 2024

Havel

Recept na jedinečný mrkvový dort, který si zamilujete po prvním ochutnání

Řada lidí vnímá mrkev pouze jako zeleninu a představit si ji dovede pouze jako součást slaných pokrmů. Je však známo, že pro svou přirozenou sladkost mrkev výborně funguje také jako surovina pro přípravu dezertů.
Mrkvový dort
Jak na vynikající mrkvový dort? (zdroj foto: https://electropiknik.cz/zena/jednoduchy-recept-na-vynikajici-mrkvovy-dort-na-nem-si-opravdu-pochutnate/2020/07/)

Dnešní recept na mrkvový dort je tak dobrý, že jistě zachutná i těm, kteří se dosud k mrkvovým dezertům stavěli poněkud rezervovaně. Výhodou tohoto receptu je navíc i to, že je velice jednoduchý.

Potřebné suroviny pro přípravu těsta

Pro přípravu těsta na domácí mrkvový dort budete potřebovat:

  • 2 šálky (asi 300 g) očištěné a nastrouhané mrkve
  • šálek hnědého cukru
  • šálek bílého cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 celá vejce
  • 2 šálky rostlinného oleje, a
  • 100 g sekaných oříšků.

Potřebné suroviny pro přípravu smetanové polevy

Abyste mohli připravit smetanovou polevu, budete potřebovat:

  • 80 ml smetany ke šlehání
  • 220 g krémového sýru, a
  • 140 g moučkového cukru.

Připravte si rovněž sekané ořechy nebo mandle na ozdobu hotového dortu.

Postup přípravy dortu

Jak na mrkvový dort? I postup je stejně snadný jako příprava surovin.

  1. Troubu si předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vymažte ji máslem tak, aby bylo vymazáno nejen její dno, ale také boky.
  2. Vezměte misku a rozmíchejte v ní mouku se sodou a poté přidejte také skořici a sůl.
  3. V jiné misce rozmíchejte oba druhy cukru s olejem a vanilkovým extraktem. Poté přidejte rovněž rozšlehaná vejce a vše důkladně promíchejte.
  4. Do misky vsypte také obsah první misky se sypkou směsí, a nakonec vmíchejte také ořechy a nastrouhanou mrkev.
  5. Připravené těsto dejte do formy a pečte jej po dobu 40 až 45 minut, dokud povrch dortu nebude pružný a dokud se těsto nepřestane přichytávat na pokusnou špejli. Upečený dort nechte vychladnout.
  6. Mezitím je čas připravit si polevu. K její přípravě použijte nejlépe ruční mixér, pomocí něhož vyšlehejte nejprve krémový sýr, poté přidejte cukr, a nakonec i smetanu ke šlehání. Mísu s polevou překryjte do doby, než upečené těsto vychladne.
  7. Vychladlý dort ozdobte polevou a připravenými sekanými oříšky nebo mandlemi.
K TÉMATU  Luxusní plněné bochánky: Ani koblížky, ani větrníky

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Recept na skvělý banánový dort, kterým oslníte na jakékoliv oslavě!

Božský dort s Nutellou. Milovníci sladkého zažijí osobní blaho

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek