Domů » Recepty » Až ochutnáte toto domácí nakládané zelí, zapomenete na to kupované z obchodů
nakládané zelí
Připravte si své vlastní nakládané zelí. Už pro něj nebudete muset do obchodu.
Recepty Zdravá jídla

Až ochutnáte toto domácí nakládané zelí, zapomenete na to kupované z obchodů

Také nakládané zelí pravidelně kupujete a používáte ho jako doplněk ve formě oblohy k různým jídlům? Potom máme recept přímo pro vás.

Tuto přílohu si už kupovat nemusíte, protože si nakládané zelí můžete snadno připravit doma. Bude o poznání chutnější, díky absenci éček zdravější a rozhodně bude i levnější.

Co budete potřebovat?

Domácí nakládané zelí je receptem, který zvládne i začátečník. Jasně to dokládá seznam ingrediencí. Aby se vše povedlo, budete potřebovat:

  • 2 kg bílého zelí
  • 500 g mrkve
  • 150 ml olivového oleje
  • 80 ml octa
  • 100 g cukru
  • 4 lžičky soli
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vody
  • 10 kuliček černého pepře

Nachystejte si zeleninu

Základem jsou přípravné práce. Jako první vezměte zelí a nakrouhejte ho najemno. Právě jemné proužky by měly být základem jak pro snadnější konzumaci, tak pro následné změknutí, i proto, aby nasály potřebnou chuť nálevu. Potom vezměte mrkev, kterou oloupejte a následně nastrouhejte na hrubé části struhadla. Vše promíchejte a základ na vaše nakládané zelí je hotov.

Chuť mu dodá nálev

Aby chutnalo jak má, je třeba připravit si nálev. Vodu nalijte do hrnce, přidejte zbývající ingredience, promíchejte a přiveďte k varu. Pozvolna vařte po dobu asi 5 minut. Když je nálev na nakládané zelí také hotový, můžete se pustit do finální fáze. Pokud nálev ztratí teplotu varu, nevadí to. Výrazně ochladit by se ale neměl.

Zelí do sklenic

Připravené nakládané zelí spolu s mrkví vložte do uzavíratelných, dokonale čistých sklenic. Nebojte se do nich směs i trochu natlačit. Když jsou sklenice plné, vezměte nálev a do každé sklenice ho nalijte tolik, aby ho bylo až po okraj. Potom sklenice důkladně uzavřete a při pokojové teplotě nechte chladnout. Následně stačí sklenice s nakládaným zelím přesunout do lednice. S první ochutnávkou doporučujeme počkat pár dní, aby bylo zelí uleželé tak, jak má být. O to chutnější bude.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Které potraviny jíst, aby strava byla zdravá?

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Pin It on Pinterest