Sobota , 28. 01. 2023

Otýlie

Jednoduché a zdravé recepty do 5 minut. Pochutnáte si

Léto přímo vybízí k lehkým pokrmům. Abyste nemuseli v kuchyni trávit víc času, než je nezbytně nutné, připravili jsme si pro vás skutečně jednoduché a chutné recepty, jejichž příprava vám nezabere víc než pět minut.
zdravé recepty
Připravte si zdravé recepty do pár minut. (Foto: 123RF)

Žádné dlouhé vyváření vás nečeká. V létě by mělo být jídlo především lehce stravitelné a zdravé. Také vás musí zasytit. Poznejte pět jídel, na které budete mít chuť i tom největším horku. Jednoduché zdravé recepty jsou hotové do pár minut.

Ztracené vejce s jogurtovou omáčkou patří mezi zdravé recepty

Co budete potřebovat?

  • 1 vejce velikosti M
  • ½ bílého jogurtu
  • lžičku majonézy
  • 5 cherry rajčátek
  • hrst čerstvého špenátu
  • lžíce vymačkané citrónové šťávy
  • lžíce octu
  • pepř, sůl, čerstvý libeček

Příprava

Ze všeho nejdříve si dejte do kastrůlku vařit vodu. Přiveďte ji k varu. Mezitím si v malé mističce, rozmíchejte jogurt s majonézou, přidejte trochu nasekaného libečku, sůl a pepř podle chuti a také jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy. Pořádně promíchejte. Jakmile se voda v kastrůlku začne vařit, přidejte lžíci octu, klasického nebo jablečného.

Vařečkou udělejte ve vroucí vodě vír a následně vejce do vody rozklepněte. Nesmí se vám ale přilepit ke stěně ani ke dnu, proto vařečkou pořád míchejte, alespoň půl minuty. Nyní odpočítejte dvě minuty a sem tam opět vařečkou vodu rozviřte. Po dvou minutách je ztracené vejce hotové. Plotýnku nechte rozpálenou.

Vyndejte ho a nechte ho odkapat od přebytečné vody. Pak ho přendejte na servírovací talíř. Nyní si na pánvi s trochou olivového oleje osmahněte cherry rajčátka společně s listy špenátu, stačí minutu či minutu a půl. Osolte a opepřete. Opět k nim můžete přidat trochu nasekaného libečku. A máte hotovo. Opečená rajčátka se špenátem přidejte ke ztracenému vejci a obojí přelijte jogurtovou omáčkou. 

Bonus navíc:

Jestli si chcete dát ke ztracenému vejci pečivo, doporučujeme nasucho osmahnout plátek chleba a jakmile bude opečený, z jedné strany ho potřete tenkou vrstvou másla nebo lučiny. Ztracené vejce pak můžete umístit přímo na něj.

ztracená vejce
Když vejce, tak ztracená s jogurtovou omáčkou. (foto: 123RF)

Melounový salát se schwarzwaldskou šunkou

Co budete potřebovat?

  • ½ menšího červeného vodního melounu
  • 100 g schwarzwaldské šunky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžíce balsamicového octa
  • lžíce citrónové nebo limetkové šťávy
  • ½ hrsti dýňových semínek
  • ½ balení feta sýru / balkánského sýru
K TÉMATU  Velikonoční seriál: Pokud se nepostíte, jaké dobroty nachystat na Velký pátek?

Příprava:

Meloun vydlabejte lžičkou nebo ho rozkrájejte na půlměsíčky a ty následně rozkrájejte na kostky. Nezapomeňte, že meloun musí být skutečně dobře vychlazený. K němu přidejte na větší kousky natrhanou schwarzwaldskou šunku a na kostičky nakrájený feta sýr nebo balkán.

Zálivku si připravte ze dvou lžic olivového oleje, případně přidejte i kapku lanýžového, ten je skutečně vynikající, z lžíce citrónové šťávy a lžíce balsamikového octa. Pepř ani sůl už není potřeba. Promíchejte a vlijte do salátu. Opět promíchejte a navrch salátu přidejte lehce opražená dýňová semínka.

melounový salát zdravé recepty
Melounový salát se nebojte zkombinovat s šunkou. (foto: 123RF)

Krevety na víně se špenátem a rukolou

Co budete potřebovat?

  • 150 g – 200 g tygřích krevet
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • půl větší cibule
  • 3 lžíce limetové šťávy
  • 3 dcl bílého suchého bílého vína
  • půl hrsti petrželky
  • hrst čerstvého špenátu
  • hrst rukoly
  • sůl a pepř

Příprava:

Krevety můžete vyloupat, ale nemusíte. Rozpalte si ve vyšší pánvi olivový olej a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Nechte ji zesklovatět a přidejte na plátky nakrájený česnek. Během minuty můžete přidat krevety. Z každé strany je opékejte jednu minutu. Nyní přilejte bílé víno, zhruba 1 dcl a nechte půl minuty povařit, pak ke krevetám dolijte zbytek vína a přidejte limetovou šťávu.

Nechte opět minutu až dvě povařit, následně dosolte a opepřete podle chuti. Na talíř si dejte hrst rukoly, pokapejte ji olivovým olejem a trochu osolte. Můžete opět přidat trochu limetky. Těsně před vyjmutím ke krevetám přidejte špenát a nasekanou petrželku. Celý obsah pánve pak rozložte na rukolu. Dobrou chuť.

krevety salát
Krevety a rukola – skvělá kombinace. (Foto: 123RF)

Flank steak se zeleninou a hořčičnou omáčkou

Co budete potřebovat?

  • 150 g flank steaku
  • 1 velká cibule
  • 1 červená paprika
  • hrst mražené kukuřice
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř
K TÉMATU  Léto plné chutí aneb: Letní drinky, které osvěží každou zahradní párty

Příprava

Flank steak nakrájejte na milimetrové či dvoumilimetrové plátky. Cibuli rozkrájejte na větší kusy, stejně tak postupujte s paprikou. V pánvi si rozpalte olivový olej. Jakmile bude mít dostatečně vysokou teplotu, maso na něm osmahněte. Stačí minutka. Přidejte cibuli a po další minutě přidejte i papriku. Osolte a opepřete, případně můžete přidat i kousek čerstvé nebo sušené chilli papričky.

Minutu obsah pánve míchejte a nakonec přidejte mraženou kukuřici. Plotnu vypněte a nechte ještě chvilku prohřívat. V misce si rozmíchejte hořčici s citrónovou šťávou a medem a podle chuti osolte a opepřete. Maso se zeleninou naservírujte na talíř a pokapejte hořčičnou omáčkou. Podávejte jen tak, anebo s nasucho opečenou mexickou tortillou. 

flank steak zdravé recepty
Když steak, tak flank. (foto: 123RF)

Tuňáková pomazánka se salátovou okurkou patří také mezi zdravé recepty

Co budete potřebovat?

  • 1 konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
  • ½ červené cibule
  • ½ zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 menší salátová okurka
  • hrst kešu oříšků
  • sůl a pepř

Příprava

Tuňáka vyklopte do misky a rozmačkejte vidličkou. Červenou cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte ji s tuňákem. Pak přidejte tři velké lžíce zakysané smetany nebo jogurtu a citrónovou šťávu. Dochuťte solí a pepřem. Okurku nakrájejte na centimetr široká kolečka a na každé z nich dejte trochu tuňákové pomazánky. Zakapejte citrónem a ozdobte kešu oříškem jemně opraženým na pánvi. 

tuňáková pomazánka
Z tuňáku vykouzlete vynikající pomazánku. (Foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Snadno a rychle: recepty na nejlepší zdravé pomazánky

Zdravé snídaně pro návrat do školy. Nápady na snadné recepty pro ranní občerstvení

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:

Témata pro vás

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek