Domů » Recepty » Pampelišky jako pochutina aneb udělejte si domácí med i tajné překvapení
pampelišky
Buďte zdraví s pampeliškami. Co si z nich můžete připravit? ( zdroj foto: pixabay.com)
Recepty Zdravá jídla

Pampelišky jako pochutina aneb udělejte si domácí med i tajné překvapení

Na jaře rostou všude. Milovníci žluté barvy jásají, obdivovatelé dokonalého trávníku klejí. Bylina, která má velmi důležité účinky pro naše zdraví, potěší všechny, kdo si přejí předcházet nebo ulevit od problémů, jako je akné, revma, cukrovka, dna nebo jaterní potíže.

O čem že je to vlastně řeč? Nějaká superbylina? Ale kdepak, obyčejné pampelišky!

Připravte si z ní dobroty, které vás potěší lahodnou chutí a zdraví prospěšnými látkami na dosah ruky.

Prospěšné účinky pampelišky

Než se na svém trávníku rozhodnete udělat rázný proces s pampeliškami, podívejte se na ně z druhé strany. Pampeliška lékařská, Taraxacum, totiž ke svému názvu nepřišla jen tak náhodou. Známá je pro svou schopnost pročistit žaludek od nepříjemných usazenin, nebo také pro to, že reguluje činnost žlučníku a zlepšuje funkci žaludečních šťáv. Trpíte na záněty močových cest? Pampeliška je dokáže významně vyřešit, a kromě toho i rozpouští ledvinové kameny.

pampelišky
Co s natrhanými pampeliškami? (zdroj foto: pixabay.com)

Pampeliška obsahuje:

  • vitamín B6,
  • vitamín C,
  • vápník,
  • hořčík,
  • kyselinu listovou,
  • draslík,
  • železo.

Člověk by to do té žluté krásky ani neřekl, viďte?

Je-li vám libo, zkuste to nejjednodušší, co můžete. Během doby, kdy pampelišky rostou, denně snězte alespoň 5 nahořklých stvolů. Výborná prevence a přírodní zdroj imunity. Ještě je třeba dodat, že sušený kořen pampelišky zabíjí rakovinné buňky. Takže až budete trávník „zvelebovat“, kořeny si usušte.

Recept na domácí med

Skvělý nápad, jak mít vždy po ruce něco, co vám pomůže od kašle nebo vás dostane z nachlazení. Když si dáte jednu lžičku medu denně, poznáte, že nejste tolik náchylní k nemocem. Dobrá bylinka, co říkáte?

Med si nachystejte podle následujícího receptu. Je třeba dodat, že není vhodné sbírat květy podél cest, a v chráněných krajinných oblastech je to zakázáno úplně. Na sběr se vydejte s proutěným košíkem, nebo klidně igelitkou, za jasného dne, kdy mají pampelišky největší sílu.

Budete potřebovat:

  • 400 pampeliškových květů,
  • 2 citrony,
  • 2 kg cukru,
  • 2l vody.

Postup přípravy:

  1. Natrhejte 400 velkých květů. To vám zabere zhruba deset minut. Doma tyto květy nasypejte do hrnce, a přidejte 2 litry vody.
  2. Nyní budete přidávat 2 umyté citróny, které si nakrájíte na kolečka a zbavíte pecek. Vzniklou krásu přiveďte k varu a vařte 15 minut. Poté v hrnci nechte stát do druhého dne.
  3. Další den si nejdříve pampeliškovou směs přeceďte přes plátno a dejte do většího hrnce. Uveďte k varu a přidejte 2 kila cukru.
  4. Nyní budete tvořit med – směs neustále míchejte asi hodinu.
  5. Nakonec nalejte vřelou směs do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
  6. Po vychladnutí se do medu můžete pustit, co nesníte, uschovejte v chladu a temnu.

Takto připravený med se hodí jako skvělá snídaně nebo svačina na ranní porci pečiva. Doře vám poslouží jako dochucovadlo, pokud ráno dáváte přednost teplým kaším. Med můžete přidat i do ovocného smoothie s ovesnými vločkami.

Tajná dobrota

Že členové vaší domácnosti nechtějí s pampeliškami nic mít? Překvapte je tajemstvím, které si necháte pro sebe. Lahodná chuť totiž překvapí i vás! Na louce si natrhejte velké rozkvetlé květy pampelišek, zhruba 20 velkých květů na osobu. Doma si nachystejte vařené nebo na páře připravené brambory jako přílohu.

Květy pampelišek obalte v těstíčku z rozšlehaného vajíčka, mouky, trošky vody a špetky soli. Usmažte na olivovém oleji po obou stranách, a je hotovo. Myslíte si, že chuť je hořká? Ani omylem! Dokonale si pochutnáte! Přejeme vám dobrou chuť.

A jeden super tip na konec

S pampeliškovým medem se skvěle připravuje domácí müsli. Prostě smícháte, co vám chutná – základ jsou ovesné vločky, poté se fantazii meze nekladou. Můžete přidat piniová nebo slunečnicová semínka, vlašské nebo lískové oříšky, rozinky, sušené švestky nebo brusinky, chia semínka, nebo rozemletý sezam a lněné semínko. Vzniklá sypká směs se spojí právě pomocí několika lžiček pampeliškového medu, a dá se na půl hodiny zapékat do trouby.

Výsledek? Lahodné müsli, které si uchováte dokonale křupavé v dóze v lednici.

My si na oběd dali pampeliškové řízky, a všichni jsme se olizovali až za ušima, včetně dětí, které na ně dostaly trochu kečupu. Nezbyl ani jeden květ! A co vy? Pustíte se také do jednoduchého receptu?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

S příchodem jara si naše tělo žádá refresh a novou energii. Dobijte se pomocí bylinek!

Chcete jíst zdravě? Více v této naší sekci

data-matched-content-rows-num="3,3" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked,image_stacked">

Michaela Romanová

Napište komentář

Klikněte pro napsání komentáře

Napsat komentář

Pin It on Pinterest