Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Tradiční kynuté buchty, co voní domovem

Buchty neodmyslitelně patří k bohaté historii české kuchyně a objevují se tak například i v řadě starých filmů a pohádek. Někdo má nejraději povidlovou náplň, jiný zase makovou a někdo nedá dopustit na náplň tvarohovou. Často je máme spojené s dětstvím, kdy nám je pekla maminka nebo babička, ke které jsme jezdívali na prázdniny.
buchty
Buchty můžete připravit s jakoukoliv náplní. V našem receptu jsme použili marmeládu. (foto: 123RF)

Dnes jsme si pro vás připravili recept na domácí kynuté buchty plněné marmeládou, které si můžete připravit kdykoliv během roku a zavzpomínat na sladké dětství.

Suroviny na kynuté buchty

  • 1 kg hladké mouky
  • 4 celá vejce
  • 900 ml stolního oleje
  • 0,75 l plnotučného mléka
  • kostka droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce cukru
  • marmeláda podle své vlastní chuti

Příprava

Prvním krokem bude příprava kvásku, který vyrobíte tak, že do trochy ohřátého mléka přidáte rozdrobené droždí a cukr a necháte je rozpustit. Směs poté řádně promíchejte a povrch posypejte malým množstvím mouky.

Zvlášť v míse smíchejte dobře prosátou hladkou mouku se zbylou částí mléka, olejem a solí. Do této směsi poté přidejte připravený kvásek a vše dobře promíchejte. Z připravené směsi rukama uhněťte těsto a nechejte jej odležet a kynout po dobu přibližně 30 minut. Až těsto vykyne, rozválejte ho na plát o tloušťce přibližně 1 cm.

Těsto rozdělte nožem na čtverce a do středu každého dejte pomocí lžičky marmeládu. U každého čtverce pomocí prstů spojte těsto a vytvarujte kostku nebo kvádr.

Plech na pečení s vyšším okrajem nebo pekáč vymažte máslem, na dno naskládejte buchty těsně jednu vedle druhé a jejich povrch potřete pomocí mašlovačky rozšlehanými vejci. Připravené buchty nechte před pečením ještě čtvrt hodiny kynout.

Po vykynutí buchet dejte plech nebo pekáč do a trouby předehřáté na 200 °C a pečte po dobu přibližně 20 minut. Po vychladnutí buchty posypte prosátým moučkovým cukrem a můžete je podávat rodině nebo hostům. Doufáme, že se vám podařily, a přejeme vám dobrou chuť.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vynikající nekynuté koláčky, které jsou měkké a nadýchané

Neplněné buchty s rozinkami: hodně chuti a málo práce

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek