Sobota , 27. 07. 2024

Věroslav

Čokoládovo-vanilkový zákusek z ořechového těsta. Znáte?

Čokoláda a vanilka, tyhle dvě chuti se k sobě prostě hodí. Důkazem je třeba i náš dnešní dezert, ve kterém jim navíc zdatně sekunduje korpus z těsta z vlašských ořechů. Výsledkem je skvělý podzimní zákusek, který by se neztratil ani na stole plném vánočního cukroví.
čokoládovo-vanilkový zákusek
Čokoláda a vanilka - to je kombinace, mňam! (foto: receptty.cz)

Ingredience na čokoládovo-vanilkový zákusek

Na ořechový korpus na čokoládovo-vanilkový zákusek budete potřebovat:

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 40 g čokolády na vaření
  • 3 g strouhaného muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na krém si nachystejte:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 balení želatiny nebo ztužovače do šlehačky
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 1 balení vanilkového cukru

Čokoládová poleva se skládá z:

  • 100 g hořké čokolády
  • 25 g moučkového cukru
  • 25 g másla

Příprava

V mixéru na pomalé obrátky nebo kuchyňském robotu si zadělejte na těsto – rozklepněte si vejce a zapracujte do nich máslo a cukr. Čokoládu si rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni a přidejte ji do základu těsta. Pak do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva a nakonec do něj zapracujte muškátový oříšek a ořechy.

Dobře zpracované těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte ho péct do trouby předehřáté na 200 °C. Korpus bude hotový asi za půl hodiny.

Upečený korpus nechte vychladnout a pak ho rozkrojte na dvě stejné poloviny. V mezičase si připravte krém – v mléku rozmíchejte cukr a vanilkový cukr a pak si ho na mírném plamenu za stálého míchání přiveďte k varu. V horkém mléce rozmíchejte pudink a želatinu a vařte, dokud nezačne tuhnout. Pak krém z plotny odstavte, rozmíchejte do něj změklé máslo a ještě několik minut pokračujte v míchání.

Polovinu vanilkového krému natřete na jeden díl korpusu a přikryjte ho druhým dílem. Zbytek krému přijde na vrch. Celý zákusek přelijte čokoládovou polevou – na kostičky nalámanou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do ní cukr s máslem. Míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Hotový zákusek dejte alespoň na dvě hodiny zatuhnout do lednice.

K TÉMATU  Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vyzkoušejte naše krémové řezy, skvělý zákusek ke kávě

Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek