Domů » Recepty » Dezerty » Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!
Dezerty Pečení Sladká jídla

Milujete čokoládu? Pak je tento čokoládový zákusek přesně pro vás!

čokoládový dezert
Čokoládový dezert pro vaše potěšení. (zdroj foto: receptty.cz)
Pokud si nedovedete představit život bez čokolády, máme pro vás perfektní dezert ke kávě. Nebo třeba jen tak, protože čokolády není nikdy dost. A pokud obyčejnou čokoládu na vaření nahradíte kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa, může se tento dezert směle srovnávat s výtvory těch neslavnějších cukrářských mistrů.

Ingredience na čokoládový zákusek

Na těsto na čokoládový zákusek budete potřebovat:

  • 200 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Na čokoládovou polevu si kromě toho připravte:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače do šlehačky

Příprava

Do vodní lázně si dejte rozpustit čokoládu, kterou později přidáte do těsta. Zatímco se čokoláda rozpouští, rozklepněte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a odložte si je na později. Žloutky důkladně vyšlehejte s cukrem a postupně k nim za stálého šlehání přidávejte po malých kouscích máslo.

Máslo je zapotřebí vyndat z lednice předem, aby při pokojové teplotě změklo. Po másle přidejte mouku s rozmíchaným práškem do pečiva a rozpuštěnou čokoládu.

Nakonec do těsta přidejte vyšlehané bílky a vše důkladně rozmíchejte, aby vznikla hladká a stejnoměrná hmota, která se lehce táhne. Hotové těsto přelijte do formy vymazané máslem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C po dobu přibližně 20 minut. Že je hotové, poznáte nejlépe, když do něj dloubnete špejlí.

Nyní je čas na polevu. Zbývající čokoládu nalámejte na menší kousky a dejte ji rozpustit do vodní lázně. Smetanu si vyšlehejte spolu s moučkovým cukrem a ztužovačem a smíchejte ji s rozpuštěnou čokoládou, kterou předtím odtavte z plotny. Polevou potřete korpus tak, aby byla její vrstva alespoň centimetr a půl vysoká.

Hotový dezert dejte na několik hodin zatuhnout do lednice. Před servírováním jej můžete dozdobit šlehačkou a kouskem ovoce, skvěle se hodí například jahody. Nebo jej můžete posypat drcenými lískovými či vlašskými ořechy. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Už jste ochutnali báječný tvarohový koláč s čokoládou? Přikládáme recept

Čokoládové řezy snadno, rychle a bez pečení. Budete se oblizovat!