Domů » Recepty » Sladká jídla » Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě
Pečení Recepty Sladká jídla

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě

jablečný koláč
Vynikající jablečný koláč. (zdroj foto: electropiknik.cz)
Polská kuchyně nepatří k těm, které by měly ve světě gastronomie nejlepší jméno. Ale ruku na srdce, české se v tomto ohledu také příliš nedaří. Dá se říci, že slovanským národům ve vaření vytřeli zrak kulináři z Itálie, Francie nebo třeba Španělska, tamní recepty jsou známé po celém světě. Ale to neznamená, že Slované neumí vařit. Nebo, jako v tomto případě, péct.

Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta, na který vám dnes přinášíme recept, vás o tom přesvědčí. Chutná opravdu skvěle, i když není tak známý jako francouzské nebo italské sladké zákusky.

Jablečný koláč – ingredience

Na tradiční polský tvarohový jablečný koláč budete potřebovat:

  • 5 vajec
  • 2-3 jablka
  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 400 gramů měkkého plnotučného tvarohu
  • 250 gramů cukru krystal
  • 250 gramů másla
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr

Příprava

V dostatečně velké míse si rozklepněte všechna vejce a spolu s cukrem a vanilkovým cukrem je pořádně vyšlehejte. Do vajec přidejte rozpuštěné máslo, nejsnáze jej rozpustíte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Po zapracování másla přidejte mouku s kypřícím práškem a nakonec i tvaroh. Těsto důkladně zpracujte, nejlépe v mixéru, aby bylo stejnoměrné a hladké.

Těsto můžete nechat chvilku odpočinout. Mezitím si připravte jablka. Očistěte je, oškrábejte slupku a zbavte je bubáku, stopky i jadřince. Pak jablka nakrájejte na tenké plátky podobně, jako kdybyste se chystali sušit křížaly. Nyní si vyložte formu na pečení pečicím papírem. Přelijte do ni tvarohové těsto a na něj vyskládejte plátky jablek.

Koláč dejte péct na 40 až 50 minut při teplotě 180 °C. Hned po upečení můžete koláč servírovat, nejlepší je ještě teplý. Před servírováním jej můžete dozdobit moučkovým nebo skořicovým cukrem, domácí šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Právě se zakysanou smetanou je tento koláč nejčastěji podáván v Polsku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Žemlovka jako od babičky. Dokonalé sladké jídlo si připravte i doma

Jablečné buchty mohou být snazší, než si myslíte. Zvládne je doma každý