Recepty

Polévky: Tukožroutská, na posílení imunity, nebo rychlá přesnídávková? Které vás zahřejí a nasytí? Zkuste těchto pět receptů!

Polévka jako hlavní jídlo stačí
zdroj: 123RF.com
Polévky v zimě zahřejí a zasytí. Fakt, že polévka je základem zdravého jídelníčku, věděli už naši předci a uznávají to i dnešní výživoví poradci. Chybou však je, pokud například potřebujete zhubnout, dát si porci polévky i druhé jídlo. Polévka, zvláště vydatná a zahuštěná, vydá za samostatné hlavní jídlo.

Dobrý vývar je základem. S přípravou si dejte na čas!

Na přípravu vývaru, jehož základ tvoří maso s kostí, zelenina a koření, počítejte minimálně se dvěma až třemi hodinami. Do vývaru používám nejen běžnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), ale také celou omytou cibuli i se slupkou, celé rajče, nebo kousek pórku. Když je vývar hotový, maso oberte a vložte zpět do vývaru. Zeleninu vyhoďte. Vezměte si novou kořenovou zeleninu, nakrájejte na tenké nudličky, nebo nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte osmažit na kousek másla. Pak vložte do polévky a krátce provařte, aby zelenina zůstala na skus křupavá.

Přesnídávková polévka

Do těchto polévek tradičně patří zelňačka, gulášová polévka, držková, boršč, bramboračka. Ale můžete si připravit i mnoho dalších, jejichž základem bude zelenina. Jednoduché je uvařit v hrnci například brokolici, květák nebo pórek, rozmixovat, osolit, opepřit a zjemnit trochou smetany. Když použijete hodně zeleniny, bude dost hustá a sytá. Nebo si uvařte některou z následujících.

Rychlá polévka z mletého masa. Hotovo máte do půl hodiny!

Na másle zpěním 1 nadrobno nakrájenou cibuli, přidám 1 nastrouhanou mrkev, 1 petržel a podle velikosti kus celeru a 1 pórek. Osmažím a přidám ½ kg mletého masa, třeba krůtího. Opékám a rozděluji maso od sebe. Zaleji horkou vodou (asi 1 a ½ l), osolím, opepřím a vařím 20 minut. Přidám vlasové nudličky, rýžové nudle nebo jen rozkvedlané vajíčko, krátce povařím a je hotovo.

Cibulovo česneková polévka je skvělá na posílení imunity

3 střední cibule a 5 stroužků česneku nakrájím nadrobno a osmažím na másle do sklovata. Zapražím lžící hladké mouky, zasmažím na bledou jíšku, zaliji ¾ litrem horké vody a vařím pomalu asi 20 minut. V průběhu vaření přidám lžíci 30% smetany. Polévku promixuji. Na pánvičce si na lžíci olivového oleje osmažím do zlatova jednu malou cibulku pokrájenou na půlkolečka, a 2 stroužky česneku, pokrájené na tenké plátky. Vyjmu, do pánve přidám plátek másla a osmažím nakrájené pečivo na křupánky (budou vonět po česneku). Do každého talíře naliji polévku, přidám doprostřed kupičku osmažené cibule, křupánky a nasekanou petrželku.

Říká se jí tukožroutská, a je plná zdravé zeleniny

Nadrobno nakrájím 1 větší cibuli, ¼ menší hlávky zelí. Na nudličky nakrájím dvě papriky libovolné barvy. Nastrouhám 2 větší mrkve, ½ bulvy celeru, 1 kedluben. Do hrnce dáme lžíci olivového oleje, přidáme veškerou zeleninu, orestujeme, osolíme, opepříme, zalijeme konzervou rajčat a 1,5 litrem vody. Přidáme bylinky (bazalka, tymián, majoránka, petrželka) a vaříme asi 20 minut. Ke konci vaření můžeme přidat čerstvě utřený česnek.

Dobrou chuť!

Reklama

Reklama