Úterý , 12. 11. 2024

Benedikt

Prohrkávaný salát se zelím pro každou grilovačku

Letní období je skvělým časem pro přípravu různých salátů. Hodí se při grilování jako příloha a když je příliš velké teplo, mohou nahradit i hlavní jídlo. S těmi správnými ingrediencemi jsou zdravé a dobře poslouží nejen chuťovým buňkám, ale také zažívání.
zelí
ilustrační obrázek

Dnešní prohrkávaný salát je toho dobrým příkladem. Připravit si ho můžete během chvíle, a to klidně i o půlnoci beze strachu, že byste po něm přibrali. Jeho základem je zelí, které v kombinaci s červenou řepou a mrkví umí vykouzlit lahodné občerstvení nejen k masu – chutnat vám totiž bude i jen tak sám o sobě a navíc hraje všemi barvami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dušené zelí se slaninou se vám postará o jednoduchý oběd plný živin

Lehký salát s kuřecími proužky, který vás zasytí i osvěží

Prohrkávaný salát se zelím

porce
g / porce
Ingredience:
  • 1
    1
    polovina
    hlávky bílého zelí
  • 1
    1
    polovina
    hlávky červeného zelí
  • 1
    1
    ks
    červená řepa
  • 1
    1
    ks
    větší mrkve
  • 2
    2
    lžíce
    citronové šťávy
  • 2
    2
    lžíce
    olivového nebo lněného oleje
  • 1
    1
    lžíce
    vinného octa
  • sůl a pepř dle chuti
  • jablko a křen (volitelné)

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme červenou řepu. Nakrájíme ji na větší půlměsíčky a zastříkneme ji citrónovou šťávou. Přendáme na plech a pečeme při teplotě 160 °C přibližně 20 minut. Po vyndání z trouby ji necháme vychladnout. Měla být poloměkká.

  2. Bílé a červené zelí si nakrouháme nahrubo na struhadle a přendáme do větší misky s víkem. Promícháme s nahrubo nastrouhanou mrkví. Vychladlou červenou řepu nakrájíme na menší kostičky a přidáme do misky.

  3. Ze zbytku citrónové šťávy, dvou lžic oleje, lžíce vinného octa, soli a pepře připravíme zálivku. Ingredience dobře promícháme. Zálivkou zalijeme salát v misce, který následně zaděláme víčkem. Směs v misce intenzivně protřepeme, aby se jednotlivé chutě dobře promísily.

  4. Salát lze podle chuti obměňovat. Výše uvedené tvoří chutnou kombinaci i s jablkem či křenem, popřípadě obojím. Jablko se přidává oloupané a nastrouhané nahrubo. Křen pro jeho intenzivní chuť přidáváme opatrně, a to oloupaný a nastrouhaný najemno.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek