Čtvrtek , 18. 04. 2024

Valérie

Dušené zelí se slaninou se vám postará o jednoduchý oběd plný živin

Zelí bylo v našich končinách odjakživa jednou z nejdůležitějších potravin, které starým Slovanům pomáhaly přežít krušné zimy. Je plné vitamínů a dalších důležitých látek, odolné a výživné.
dušené zelí
Zelí je plné vitamínů a obsahuje velké množství vlákniny, která vás zasytí.

Dnešní gastronomie na něj poněkud zapomíná, a to je škoda. Proto pro vás máme recept, který by si s chutí uvařily i naše prababičky. Dušené zelí vás doslova vyjde na pár korun a potřebujete na něj jen několik základních surovin, které pravděpodobně máte doma pořád.

Výsledek vás příjemně překvapí – za chvíli budete servírovat výživné a zdravé jídlo, které ocení i vaše peněženka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Lehce pikantní nakládané zelí. Vydrží ve spíži měsíce

Levná a chutná večeře: Falešný řízek se zelím

Dušené zelí se slaninou

porce
g / porce
Ingredience:
  • 150
    150
    g
    slaniny
  • 1
    1
    hlávka
    zelí
  • 4
    4
    stroužky
    česneku
  • 1
    1
    ks
    středně velké cibule
  • kmín vcelku (případně mletý)
  • sůl a pepř
  • sladká nebo pálivá paprika

Postup:

  1. Zelí nejprve spařte – dobře očištěné a omyté zelí dejte na několik minut do horké, ale ne vroucí, vody. Po několika minutách zelí vyjměte, propláchněte ve studené vodě a dejte oschnout.

  2. V mezičase si nakrájejte slaninu na kostičky a na pánvi ji orestujte dokřupava. Křupavou slaninu dejte stranou a na výpeku z ní zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Krátce předtím, než začne cibulka hnědnout, do pánve přidejte najemno nakrájený nebo utřený česnek.

  3. Až se česnek rozvoní, do pánve přidejte nejprve papriku a hned po ní na nudličky nasekané nebo nakrájené zelí. Zelí restujte na středním plamenu 10-15 minut, podle jeho tvrdosti a velikosti nudliček. Jakmile začne zelí tmavnout, stáhněte plamen a přidejte další koření – kmín, mletý pepř, případně vše, co máte rádi.

  4. Pánev přikryjte pokličkou a jídlo každých pár minut promíchejte. Takto zelí duste ještě 20-30 minut, dokud nezíská požadovanou konzistenci, bude měkké a poddajné. Dušené zelí podávejte s chlebem nebo posypané vaším oblíbeným strouhaným sýrem.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
česká kuchyně
60 minut délka vaření
jednoduché recept
česká kuchyně
60 minut délka vaření
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek